Afganistan'ın doğusundaki Celalabad kentinde bir Taliban militanının havaalanında bomba yüklü araçla düzenlediği intihar saldırısında en az dokuz kişi öldü, 10 kişi de yaralandı.

 

Taliban, saldırının geçen hafta bir Amerikan üssünde Kuran yakılmasına misilleme olarak gerçekleştirildiğini duyurdu.

 

Kuran yakma olayı ülke genelinde protestolar başlatmış, en az 30 kişi ölmüştü.

 

BBC’nin haberine göre, NATO yetkilileri, saldırıda ölen ya da yaralananlar arasında ülkedeki yabancı güçlere mensup askeri personel bulunmadığını açıkladı.

 

Havaalanı hem sivil hem de askeri uçaklara hizmet veriyor. Görgü tanıkları, havaalanının kapısında yanmış en az dört araç gördüklerini söyledi.

 

Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid, basın kuruluşlarına gönderdiği elektronik postada "Kuranımızı yakan askerlerden intikam almak için düzenlendi" dedi.

 

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Kabil yakınlarındaki Bagram hava üssünde yaşanan olayın ardından halka sükunet çağrısında bulunmuştu. Karzai, televizyondan yayımlanan açıklamasında Kuran yakılmasını sert bir dille kınadı ve "Ancak tepkimizi gösterdik. Şimdi sükunet zamanı" diye konuştu.

 

Bu arada, Afganistan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, iki Amerikalı üst düzey NATO görevlisinin bakanlık binası içinde öldürülmesi olayıyla ilgili olarak bakanlık çalışanlarından birinden şüphelendiklerini açıkladı.

 

Saldırı üzerine NATO, Afganistan'daki bakanlıklarda bulunan tüm personelini çekme kararı almıştı.