Afganistan'daki bir Amerikan askeri üssünde Kur'an yakılması olayı ardından ülkenin çeşitli kentlerinde Amerikan aleyhtarı protestolar yayılıyor.

 

Başkent Kabil'in yanı sıra 6 eyaletten gösteri haberleri geliyor. Kabil doğusundaki Lagman eyaletinde yüzlerce kişinin "Amerika'ya Ölüm" diye slogan atarak yürüyüş yaptığı bildirildi.

 

Gösterilerde taşlı saldırılarda bulunulduğu, Amerikan bayraklarının ve lastiklerin yakıldığı; polisin de havaya ateş açarak gösterileri yatıştırmaya çalıştığı belirtilmekte. Son olaylarda en az 2 kişi öldü ve yaralananlar oldu.

 

Bu arada Taliban örgütü, Afganlara çağrıda bulunarak Kur'an'ın yakılmasına misilleme olarak Batılıların dövülmesi ve öldürülmesi çağrısında bulundu.

 

Taliban sözcüsü, "Afganların, protesto eylemleriyle kalmamaları" gerektiğini belirtti; "Askeri üslerin ve personelin hedef alınması ve onlara, bir daha asla Kur'an-ı Kerim'e hakaret etmeye yeltenemeyecekleri şekilde ders verilmesini" istedi.

 

Cumhurbaşkanı Hamid Karzai bugün Afgan siyasetçiler ve aşiret liderleriyle bir araya gelerek yükselen gerilimi yatıştırmaya çalışacak. Başkent Kabil'in yaygın protestolara karşı nasıl korunabileceğinin planlanması için acil görüşmeler yapılıyor.

 

Yarınki Cuma namazı ardından da, hutbelerin üslubuna bağlı olarak yeni çatışmalar çıkabileceği kaydediliyor.

 

Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, daha önce yaptığı çağrıda Afganları, protesto eylemleri sırasında şiddete yönelmemeye çağırdı; güvenlik güçlerinin de "şiddet kullanmayıp sivillerin hayatını ve mallarını koruması gerektiğini" belirtti.

 

Ancak Afgan yetkililerin birçoğunun, Amerikan askerlerinin yol açtığı öfkeli duyguları anlayışla karşıladığı belirtiliyor. Dün ülkenin çeşitli yerlerindeki protesto gösterilerinde en az 7 kişi ölmüştü.

 

Dün Afganistan Parlamentosu'nda da gergin anlar yaşandı. Bazı milletvekilleri, yanmış Kur'an sayfalarını göstererek NATO ve Amerika Birleşik Devletleri'ni protesto etti. Üst düzey Afgan yetkililer BBC'ye verdikleri bilgide, Amerikalı askerî yetkililerin tutuklu Taliban savaşçılarından dinî kitap ve yayınları topladıklarını belirttiler.

 

Afganistan'daki NATO birliklerinin Amerikalı komutanı General John R. Allen, kendisine bağlı askerlerin Kuran ve diğer dinî yayınları yaktıkları haberleri ardından, dün özür dilemişti.

 

General Allen, "Askerlerin bu davranışlarından haberdar olduğumuz anda, harekete geçtik. Hemen müdahale ederek bu eylemleri durdurduk" demiş; yapılacak soruşturmada, Bagram'daki askerlerin, aralarında Kur'an'ların da olduğu bazı İslamî yayınları yaktıkları iddialarının inceleneceğini ve ellerindeki tüm yayınlarla ilgili işlemlerin dinî yetkililer tarafından gereken özen gösterilerek yapılacağını belirtmişti.

 

General Allen, "Olayı tüm ayrıntılarıyla derinlemesine inceliyoruz ve bunun bir daha olmaması için gereken tüm önlemleri alıyoruz. Bu olayda hiçbir şekilde kasıt olmadığına sizi temin ederim. Yaşananlardan dolayı en içten üzüntülerimi bildirerek Afganistan Cumhurbaşkanı, Afgan hükümeti ve onurlu Afgan halkından özür diliyorum." demişti.

 

Geçen yıl Nisan ayında ABD'deki Kur'an yakılması olayını protesto için Afganistan'da günlerce süren gösterilerde en az 24 kişi ölmüştü.