MADRİD / ANF

Avrupa Sol Partisi 13-15 Aralık tarihleri arasında İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirdiği kongrede, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını kabul etti. Kongrede, her yıl "Avrupa Alternatifler Forumu" düzenlenmesi kararı alındı.

BDP'nin Avrupa Sol Partisi kongresindeki girişimleri sonuç verdi. Bugün sonuçlanan kongreye ilişkin ANF'ye açıklamada bulunan BDP Avrupa Temsilcisi Eyyüp Doru, siyasi sözleşmede "Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı kabul edildi" dedi. 

Doru, kongrenin ikinci gününde yaptığı konuşmada özellikle Kuzey Kürdistan ve Batı Kürdistan'daki gelişmelere dikkat çekmişti. Doru, kongre bileşenlerinden Rojava'daki demokratik özerk yönetim projesini desteklemelerini ve kendi projeleri olarak görmelerini istemişti.

33 ÜLKEDEN 300 DELEGE KATILDI

33 ülkeden 300 delegenin katıldığı Avrupa Sol Partisi (ASP) 4. Kongresi'nde yeni dönem politikaları oluşturuldu. Partinin başına yeniden Fransa Komünist Partisi (PCF) Ulusal Sekreteri Pierre Laurent seçildi. Başkanlık Kurulu'nda ayrıca Yunanistan'daki Radikal Sol Koalisyon Syriza Başkanı Alexis Tsipras, Portekiz sol partisi Bloco'dan Marisa Mattias, İspanya'daki PCE-IU'dan Maite Mola,  Bulgaristan sol parti Bulgarian Left'ten Margarita Mileva ve Almanya Die Linke'den Diether Dehm yer aldı.

Yunanistan'da Alexis Tsipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon (Syriza) seçimlerde büyük bir başarı elde etmişti.

TSIPRAS AVRUPA KOMİSYONU BAŞKAN ADAYI SEÇİLDİ

Kongre bileşenleri Avrupa Komisyonu Başkanlığı'na aday olarak Syriza Başkanı Alexis Tsipras'ı tercih etti. Fransa Komünist Partisi bu tercihi selamlayarak, "Alexis Tsipras direniş ve umudun sesi olacak" diyerek, 2014 baharındaki Avrupa seçimlerini hatırlattı.

22-25 Mayıs tarihlerinde, Avrupa Birliği'nin 28 üye devletindeki 380 milyon seçmen 751 Avrupa parlamenterini seçecek.  2009'daki seçimlerden bu yana Avrupa ülkelerinde işsizlik ve yoksulluk arttı.  Avrupa Sol Partisi yaşanan kriz için "küresel, sistemik ve uygarlıksal" değerlendirmesinde bulundu.

SOLUN VAKTİ GELDİ!

Avrupa Komisyonu adayı Tsipras, kongre sonunda yaptığı konuşmada, "Barbarlığa ve aşırı sağa tek alternatif Avrupa soludur. Solun vakti gelmiştir" dedi.

Kongrede üç temel hat üzerinde birlik sağlandı: 1-(ABD-AB arasındaki) ABD-AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı projesini başarısızlığa uğratmak için duyarlılık ve eylem kampanyası yürütülmesi,  2-Mart ayında Brüksel'de yapılacak borç krizi zirvesi, 3-Avrupa Sol Partisi ile birlikte çalışmak isteyen tüm siyasi, sosyal ve sendikal güçlere açık yeni bir siyasi alan olan 'Avrupa Alternatifler Forumu'nun düzenlenmesi.

Bu forumun ilkinin 2014 sonbaharında yapılması öngörülüyor. Kongre bileşenleri Avrupa Sol Partisi'ni gelecek yıllarda kemer sıkma politikaları ve demokrasi alanındaki gerilemelere karşı, ama aynı zamanda sol bir alternatif sunmak için Avrupa'daki siyasi mücadelenin büyük bir aktörü olmaya karar verdi. (ANF)