Yunanistan'da, ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) lideri Aleksis Tsipras, 25 Ocak'ta yapılacak seçimlerden partisinin zaferle çıkacağını belirterek, "Hakkını aramakta kararlı olan bir halkı kimse durduramaz" dedi.

Tsipras, başkent Atina'da düzenlenen parti konferansında yaptığı konuşmada SYRIZA'nın programını açıkladı.

SYRIZA'nın iktidar olması halinde hükümetin yapısında köklü değişikler yapma yoluna gideceğini belirten Tsipras, bazı kurum ve kuruluşlar iptal edilerek, bakanlıkların sayısının 10'a indirileceğini açıkladı.

Tsipras, "Hükümette verimliliğin arttırılması ve kontrolün sağlanmasına yönelik yeniden yapılanma çerçevesinde bazı bakanlıkları birleştirerek hükümetin yapısını değiştiriyoruz. Siyasi sorumluluk difüzyonu ve yolsuzluk serası olarak faaliyet gösteren çok sayıda kurumu iptal ediyoruz" dedi.

SYRIZA iktidarında bankalardaki yatırımların güvence altında olacağını, muhtaç olanlara elektrik, su ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz olarak sağlanacağını belirten Tsipras, asgari ücretin yeniden 750 euroya çıkarılacağını, emeklilik maaşlarında da iyileştirme yapılacağını kaydetti.

Konuşmasında, Başbakan Antonis Samaras'ı da eleştiren Çipras, Samaras'ın SYRIZA'nın programını vatandaşlara yanlış yansıttığını belirtti.

Tsipras, Samaras'ın iktidarı elinde tutabilmek için korkutma politikası uyguladığını belirterek, "Samaras ışıktan kaçıyor ve hayaletlerden söz ediyoruz. Her çeşit yalanla ülkenin iflasını yeniden diriltiyor. Bulunduğu makama saygı göstermeden Grexit'i ve iflası yeniden dirilterek korkutuyor. Biz gelecekten söz ediyoruz onlar ise acılı geçmişi konuşuyor" dedi.

Seçimlerdeki ikilemin, kemer sıkma ya da yeniden müzakere ve kalkınma olduğunu ifade eden Tsipras, "Demokrasi zamanı geldi. Hakkını aramakta kararlı olan bir halkı kimse durduramaz. Yunanistan'ın sözde dostlarının tehditlerine ve şantajlara boyun eğmeyeceğiz. Tek hedefimiz zafer" diye konuştu.

SYRIZA ANKETLERDE ÖNDE

Yunanistan'da koalisyon hükümeti ve bazı bağımsız milletvekilleri tarafından desteklenen cumhurbaşkanı adayı Stavros Dimas, seçimlerde yeterli oyu alamamış ve 25 Ocak'ta erken genel seçim kararı alınmıştı.

SYRIZA, Yunanistan'a AB ve IMF tarafından dayatıldığını söylediği ekonomik kurtarma paketinin yeniden müzakere edilmesini istiyor. SYRIZA son aylarda yapılan anketlerde önde gidiyor.

Kaynak: Bloomberg HT