Suudi Arabistan'da, krallıktaki ilk siyasi partiyi kurmaya çalışan siyasi eylemcilerin bazılarının gözaltına alındığı belirtildi.

Merkezi Riyad'da bulunan Suudi Medeni ve Siyasi Haklar Derneği'nin başkanı olan insan hakları eylemcisi Muhammed el Kahtani, "İslami Ümmet" adında parti kurmaya çalışan eylemcilerden 4'ünün gözaltında olduğunu, 5'inin tutuklandığını, 2'sinin yurt dışına çıktığını, diğerlerinin de sorgulamalarının ardından serbest bırakıldığını açıkladı.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü de, bazıları birkaç yıldır Suudi Arabistan'da siyasi özgürlük kampanyaları yürüten tutuklu ve gözaltındaki siyasi eylemcilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

ABD'nin müttefiki, önde gelen petrol ihracatçısı olan ve mutlak monarşiyle yönetilen Suudi Arabistan'da seçilmiş bir parlamento bulunmuyor ve siyasi partilere izin verilmiyor.

Muhalifler bu ay, Tunus ve Mısır'da rejim değişikliklerini sağlayan halk ayaklanmalarından cesaret alarak, "İslami Ümmet" adıyla bir siyasi parti kurduklarını açıklamıştı.

Parti adına açılan internet sitesinde de seçim yapılması, hükümet kararlarında daha fazla şeffaflık ve bağımsız yargı çağrısında bulunulmuştu.

Siyasi uzmanlar, ülkede daha önceleri de parti kurma girişimleri olduğunu ancak bu grubun ilk kez bunu kamuoyuna duyurduğunu belirtiyor.

Suudi Arabistan'da 2007'de, meşruti monarşi çağrısında bulunan bir grup da tutuklanmıştı.