Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud'un, ülkedeki kadınların araç kullanmasına izin veren bir kararnameye imza attığı bildirildi.

Kraliyet Divanı yayınladığı kararnameyle, bundan sonra kadınların da ehliyet alarak araç sürmesine imkan tanınacağını duyurdu.

Suudi Arabistan Kralı Selman'ın kadınların araç kullanabilmesine öngören kararı onayladığı duyuruldu.

Suudi devlet haber ajansının haberinde, “Kraliyet emri, erkek ve kadınlara eşit temelde ehliyetin verilmesi dahil trafik kurallarını düzenliyor” denildi.

Kralın emrine uygun olarak ülkede özel bir komisyon kuruluyor. İçişleri, maliye, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlıklarının temsilcilerinden oluşacak olan komisyon, kralın bu kararının nasıl hayata geçirileceğini belirleyecek.

Konuya ilişkin dünya ülkelerinden ilk açıklama ise, ABD'den geldi. ABD'li yetkililer kararnameden memnuniyet duyduklarını bildirerek, gelişmeyi 'doğru yöne giden yolda büyük bir adım' olarak tanımladı.

Haziran 2018'e kadar kadınların sürücü belgesine sahip olarak araç sürmesine olanak tanınan yasanın yürürlüğe gireceği bildirildi.

İnsan hakları savunucuları tarafından daha önce şiddetli tepkiler gösterilen ve dünyada sadece Suudi Arabistan'da uygulanan kadınların araç sürmesini engelleyen yasayla ilgili alınan yeni karar, ülkede cinsiyet eşitliği için önemli bir adım olarak görülüyor.

Bugüne kadar Suudi Arabistan, kadınların araç kullanması yasak olan tek ülkeydi. Araba kullanma hakkı için mücadele eden kadınlar hapse atılıyordu.