Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Suudi dış politikasını "maceracılık" nitelemesi yaparak eleştirmesi üzerine Riyad, Berlin büyükelçisini "istişarelerde bulunmak üzere" geri çağırdı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da buna karşılık vererek benimsedikleri tutumu savundu.

Suudi Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gabriel'in sözlerinin "haddini aştığı ve gayri meşru olduğu" belirtilerek Riyad yönetiminin ülkedeki Alman büyükelçiye de protesto notası vereceği belirtildi.

Bunun üzerine Alman Dışişleri Bakanlığı yapılan açıklamadaysa, "Mevcut durum çerçevesinde bölgedeki istikrar konusunda büyük bir endişeye sahibiz ve tüm taraflara gerilimin azaltılması çağrısı yapıyoruz. Bunu açık bir biçimde dile getirmek, yakın uluslararası ortaklar arasında mümkün ve doğaldır" dendi.

Bakanlık, "verilen mesajın bölgedeki tüm aktörleri hedef aldığını" da kaydetti.

Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, kısa süre önce istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri'yle ilgili nasıl bir yol izleneceğine dair spekülasyonlara ilişkin perşembe günü açıklamalarda bulunmuş ve Suudi politikasını eleştirmişti.

Lübnanlı mevkidaşı Cibran Basil'in Berlin ziyareti sırasında konuşan Gabriel, "Almanya'nın Lübnan'ın yanında olduğunu" belirtmiş ve Suudi Arabistan'la ilgili olarak "orada son aylarda giderek yayılan maceracılığa göz yumulmayacağına ilişkin Avrupa'dan ortak bir sinyal verilmesi gerektiğini" söylemişti.

Gabriel, "Ortadoğu'daki insanların şu an ihtiyacı olan son şey bir başka çatışma noktası" demişti.

Açıklamasında "Bu tür demeçlerin bölgede istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmayacağını" belirten Suudi Dışişleri Bakanlığı, Gabriel'in sözlerinin "Suudi Arabistan Krallığı tarafından terörizm ve aşırıcılıkla mücadelede güvenilir bir ortak olarak görülen dost Federal Almanya Cumhuriyeti hükümetinin tutumunu temsil etmediğini" söyledi.

4 Kasım'da "hayatının tehlikede olduğu" gerekçesiyle istifa eden Saad Hariri, istifasının ardından Suudi Arabistan'da kalmaya devam etmiş ve bu Lübnan'ın güvenliğiyle ilgili endişeler doğurmuştu.

Cumartesi sabahı Suudi Arabistan'dan ayrılıp Paris'e giden Hariri, uçuşundan önce Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Suudi Arabistan'da alıkonduğum ve ülkeden ayrılmama izin verilmediğine dair sözler yalan. Bay Sigmar Gabriel, şu an havaalanı yolundayım" dedi.

Hariri'nin Cumhurbaşkanı Michel Aoun'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği de belirtildi. Hariri'nin çarşamba günü Bağımsızlık Günü kutlamalarına katılmak üzere Lübnan'da olacağını ilettiği bildirildi.

(Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)