Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Süryani Kilisesi’nin ruhani önderi, Antakya ve Tüm Doğu Patriği II. Efrem, ABD yönetimi başta olmak üzere, küresel güç konumundaki ülkelere çağrıda bulunarak, silahlı çatışmayla Suriyelileri Avrupa’ya göç etmeye mecbur bırakan terör ve aşırılık yanlısı grupların finanse edilmesine son verilmesini istedi.

Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill’in davetlisi olarak bugün Rusya’ya giden Süryani Patriği II. Efrem, Rusya’ya yaptığı ilk resmi ziyaretine ilişkin olarak başkent Moskova’da düzenlenen basın toplantısında Suriye krizi konusunda da açıklamada bulundu.

Suriye’de yaklaşık olarak beş yıldır devam eden silahlı çatışma ortamına değinen Patrik II. Efrem, “Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerden terörist ve aşırılık yanlısı grupların finanse edilmesini durdurmalarını istiyoruz” dedi.

Çatışmaların sonlandırılması ve normale dönülmesi için güçbirliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Antakya ve Tüm Doğu Patriği, “Krizin barışçıl yolla çözümü için çaba gösterilmesi doğrultusunda tüm taraflara çağrıda bulunuyorum” dedi.

Moskova merkezli TASS Ajansı’nın haberine göre Suriye krizinde dış güçlerin büyük rolü olduğuna işaret eden Patrik II. Efrem, bu sebeple Suriye halkına silah çekenlere yardıma son verilmesi talebinde bulunduklarını kaydetti.

Patrik II. Efrem, “Evet, Suriye’nin reformlara ihtiyacı olduğunu ve tüm halkların lehine bir sistem gerektiğinin biz de farkındayız, fakat bunun bedeli Suriye’nin ve Suriye halkının imhası olmamalı” diye konuştu.

TASS Ajansı haberinde, Rusya’ya ilk ziyaretini gerçekleştiren Patrik II. Efrem’in resmi temasları kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Alexey Pushkov ile de bir araya geleceğini kaydetti.