Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10'uncu Rusya-Fransa Güvenlik İşbirliği Konseyi toplantısı için gittiği Fransa'da, Suriye krizindeki gelişmelere yönelik açıklamalarda bulundu.

Şu an Suriye muhalefeti adına konuşabilecek bir kişinin olmadığını söyleyen Lavrov, diyalog ortamının sağlanması için muhalefetin bir müzakereci belirmesi çağrısında bulundu.

Uluslararası oyuncuların Suriye'deki tarafları diyaloğa teşvik etmesi gerektiğini belirten Lavrov, ''Eğer hepimiz için öncelikli amaç Suriye'deki şiddetin durmasını sağlamaksa tüm ülkeler Suriye'de etkileyebildikleri gruplara tek bir şey söylemeli: Düşmanlığı aynı anda durdurun. Ama temel amaç Beşar Esad'ı devirmekse Suriye'de kan akmaya devam edecek'' değerlendirmesinde bulundu.

“Suriye’deki durum için askeri çözüm yok” diyen Lavrov’a göre, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı düşürme çabaları daha fazla kan dökülmesine neden olacak. Lavrov, “Suriye’de isyancılar tarafına “kiralanan” güçlerin de katılımı ile bir iç savaş sürüyor. Suriye’ye bu tür “kiralık“ güçler, komşu ülkelerden akın ediyor” dedi.

Rusya'nın Suriye'deki tüm muhalif gruplarla çalıştığını söyleyen Lavrov, Suriyelilerin kendi kaderlerine kendilerinin karar vermesi gerektiğini dile getirdi. Lavrov; bunun Uluslararası Güvenlik Konseyinin kararı ve Cenevre Bildirisinde uzlaşmaya varılan ortak çözümün bir parçası olduğunu ekledi.

Suriye'nin parçalanmaması ve bu ülkedeki kriz nedeniyle şiddet tehlikesinin bölgeye yayılmaması konularında Moskova ve Paris’in ortak bir vizyona sahip olduklarını belirten Lavrov; iki tarafın Suriye konusundaki yöntem ve tutumlarının yakın olduğunu ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov; Rusya ve Fransa'nın Suriye'ye her hangi bir dış müdahaleye karşı olduklarını belirterek; “bizler şu anda Suriye'de askeri çözümün olmadığına anlaştık” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius; Rusya ve Fansa arasında Suriye konusundaki anlaşmazlıkların hala mevcut olduğuna işaret ederken, görüşmelerde Suriye'deki krizin çözümüne ilişkin iki ülkenin tutumlarında yakınlaşma olduğunu belirtti.