Suriye'deki gözlemci sayısı 7'den 300'e yükseltilecek. BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de 300 kişilik gözlemci misyonu (UNSMIS) kurulmasını öngören karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

 

Karara göre, Genel Sekreter Ban'ın, ''Suriye'de şiddetin durması halinin devamı da dahil olmak üzere, arazideki tüm gelişmelerle ilgili değerlendirmesine tabii olmak kaydıyla'', 90 günlük bir ilk dönem için en fazla 300 silahsız askeri gözlemcinin Suriye'ye acilen gönderilmesi istendi.

 

Kararda gözlemci misyonunun görevinin, ''tüm taraflarca ateşkese uyulduğunu gözlemek, 6 maddelik Annan Planı'nın tam olarak uygulanmasını izlemek ve desteklemek'' olduğu belirtildi.

 

Kararda, Suriye yönetiminden insani yardıma ihtiyaç duyanlara yardım etmek amacıyla ülkeye girmek isteyen insani yardım personeline de tam hareket serbestliği tanıması da talep edildi.

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan da 15 gün içinde bu kararın uygulanmasıyla ilgili BMGK'ya rapor vermesi istendi.

 

CAFERİ: ORDU TERÖR SALDIRILARINI KARŞILIK VERME SORUMLULUĞUNU YERİN GETİRECEKTİR

Güvenlik Konseyinin oturumunda konuşma yapan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar el-Caferi;  ordunun kimden gelirse gelsin herhangi bir saldırıya ve ülkedeki stratejik merkezleri korumaya karşı her zaman hazır olacağına dikkat çekerek tarafsız uluslar arası gözlemciler gönderilmesini temelde Suriye'nin talep ettiğini söyledi.

 

Caferi, "Suriye bunu kendine olan güveni ve gücüne dayanarak istedi. Bu talebin nedeni ise dünya kamuoyuna gerçekleri ve silahlı terör gruplarının katliamlarını siyasi ve basın dezenformasyonundan uzak şekilde göstermektir" diyerek Arap gözlemciler heyetiyle yaşanan deneyime işaret etti.

 

Suriye hükümetinin bu işbirliğini son olarak uluslar arası gözlemciler heyetinin çalışma mekanizmasını düzenleyen protokolü imzalayarak yinelediğine değinen Caferi, hükümetin BM'nin hazır olması durumunda gözlemciler heyetinin dağılımını düzenleyen protokolü uluslar arası anlaşmalar uyarınca imzalamaya hazır olduğunu kaydetti.

 

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi, bu kampanyaların Suriye'ye karşı kötü niyet besleyenlerin maskesini düşürdüğünü iddia ederek aynı zamanda Suriye'nin dört bir yanında istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanmasından duydukları hayal kırıklığını gösterdiğini söyledi.

 

Silahlı grupların Suriye hükümetinin Annan planına bağlı kalmasına bir dizi ihlalle yanıt verdiklerini iddia eden Caferi, Suriye hükümetinin Annan, BM Genel Sekreteri ve güvenlik konseyine ateşkesin başlamasından itibaren 593'e ulaşan ihlaller konusunda belgelenmiş ayrıntılı bilgiler verdiğini söyleyerek Suriye hükümetinin silahlı grupların eylemlerinin göz ardı edilmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

 

Bu eylemlerin göz ardı edilmesiyle birlikte Suriye yönetimi ve ordusunu kötülemeyi ve yapılan eylemlerden sorumlu tutmayı hedefleyen basın dezenformasyonunun Annan planını başarısız kılma ve bu başarısızlığın sorumluluğunu Suriye hükümetine yükleme amacı taşıdığını iddia eden Caferi, sonuçta askeri müdahaleye insani gerekçelerle zemin hazırlandığını söyledi.

 

'300 GÖZLEMCİ YETMEZ'
BM bu yönde karar alırken Başbakan Erdoğan, tasarıyla ilgili oylamanın yapıldığı sırada 300 gözlemcinin yetersiz olacağına yönelik bir açıklama yaptı.

 

Erdoğan, ''Ben artırma teklifini olumlu buluyorum ama yeterli bulmuyorum. Çok daha fazla sayıda, belki binlerle ifade edilecek sayıda gözlemcinin Suriye'ye gönderilmesi gerekir" diye konuştu.

 

GÖZLEMCİLER HUMUS'TA
Öte yandan Suriye'de şu anda görev yapmakta olan 7 BM ateşkes gözlemcisi ülkenin orta kesimlerinde muhalif direnişin kalesi olarak gösterilen Humus kentini gezmeye başladı. Heyet, Humus'ta ilk olarak valiyle görüştü.

 

Suriyeli muhalif kesimler, BM ateşkes gözlemcilerinin ziyareti öncesi Humus kentinde durumun sakin olduğunu belirterek, ziyaret öncesi kentte çatışmaların ve ordunun kenti bombalamasının durduğunu, askerlerin tankları sakladığını ifade etti.

 

Suriye resmi haber ajansı Sana’nın haberine göre ise bugün muhaliflerin saldırıları sonucu yaşamlarını yitiren aralarında Yarbay Muhammed Haşim Osman’ın da olduğu 37 güvenlik görevlisi düzenlenen törenlerle defnedildi.