Suriyeli muhaliflerin bir kısmı, 22 Ocak'taki Cenevre Konferansı'na katılmaya karar verdi. Konferansta Suriye'deki taraflar arasında diyalogun başlaması ve bu yolla krize çözüm bulunması hedefleniyor.

Suriyeli muhalifler, ikincisi yapılacak olan Cenevre Konferansı'na katılacaklarını açıkladı. Ancak Suriye'de muhalefeti kimin temsil ettiği, Cenevre'ye gideceklerin muhalefeti ne kadar temsil edebileceği tartışmalı.

Suriyeli muhaliflerin bir kısmını bir araya getiren ve Batılı ülkeler, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafından desteklenen Suriye Ulusal Koalisyonu, Cenevre'de yapılacak barış konferansına katılma kararını İstanbul'da aldı.

Yapılan oylamada 73 üyeden 58'i evet; 14'ü ise hayır oyu verdi.

22 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak toplantıda Suriyeli muhaliflerle Suriye devletinin aynı masaya oturtulması hedefleniyor.

Suriye yönetimini Dışişleri Bakanı Muallim'in temsil etmesi bekleniyor.

KERRY'DEN ÇAĞRI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Suriyeli muhaliflere konferansa katılmaları çağrısında bulunmuştu.

Rusya ve ABD'nin yoğun çabalarıyla düzenlenecek olan konferansta Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi ve krize siyasi çözüm bulunması amaçlanıyor.

Konferansa BM'nin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi, Arap Birliği, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Cezayir, Brezilya, Kanada, Danimarka, Mısır, Almanya, Hindistan, Endonezya, Irak, İtalya, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Fas, Norveç, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri katılacak.

İran ise ABD'nin karşı olması nedeniyle konferansa katılamayacak.

BAZI GRUPLAR KARŞI

Ancak Suriye'deki bazı muhalif gruplar, konferansa katılmayı reddediyor.

Suriyeli muhalifler konferansa katılmak için geçiş hükümetinde Suriye lideri Beşar Esad'ın yer almamasını şart koşuyordu. Suriye hükümeti konferans için ön şart getirilmemesini istiyor.

TUTSAK TAKASI

Geçen hafta Suriye Ulusal Uzlaşma Bakanı Ali Haydar, kimsenin görüşmeler nedeniyle beklentiye girmemesi gerektiğini söylemiş ve "Çözüm başladı ve Suriye devletinin askeri zaferine kadar devam edecek" demişti.

Bununla birlikte, Suriye hükümeti dün muhaliflerle tutsak değişimine hazır olduğunu açıklamış ve ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te ateşkes ilan edilmesi için Rusya'ya bir plan sunmuştu. (BBC, NTV)