Ulusal Koordinasyon Kurulu, Suriyeli muhaliflerin Katar'ın başkenti Doha'da düzenledikleri toplantıya katılmadığını açıkladı.

Ulusal Koordinasyon Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriyeli muhalifleri birleştirmek için Doha'da düzenlenen toplantının bağımsız Suriyelilerin iradesini yansıtmadığı belirtildi.

Doha toplantısının hazırlık aşamasında katılımlarının beklenmediğini belirten Ulusal Koordinasyon Kurulu, (UKK) "Doha'daki toplantı, muhalifleri birleştirme yolunda yapıcı bir adım olmayacak. Tam aksine muhalifler arasındaki bölünmüşlüğü derinleştirecek. Bundan ötürü Ulusal Koordinasyon Kurulu'na üye olan parti ve şahıslar, Doha toplantısına katılmama kararı aldı" dedi.

Suriyeli muhaliflerin ortak çatı altında birleşmesini arzu ettiklerini belirten UKK, muhalifleri birleştirme girişiminin Arap Birliği'nin gözetiminde gerçekleşmesi için konferans yerinin Mısır olmasını ve konferansa BM Suriye Temsilcisi Ahdar İbrahimi'nin de katılması önerisinde bulundu.

Kurul ayrıca, Kahire'de düzenlenecek konferansla, bir süre önce aynı amaç doğrultusunda Mısır'da düzenlenen toplantıda alınan kararların hayata geçirilmesini istediğini vurguladı.

ULUSAL GİRİRŞİM KURULU KATAR'DA İLAN EDİLİYOR

Doha'da bugün başlayan ve dört gün sürecek olan Suriyeli muhalifleri birleştirme toplantısına Ulusal Konsey'in yanı sıra 1 Kasım Perşembe günü Ürdün'ün başkenti Amman'da kurulan Suriye Ulusal Girişim Kurulu da katılacak.

Suriye eski başbakanı Riyad Hicab ve eski milletvekili Riyad Seyf'in de içinde bulunduğu Ulusal Girişim Kurulu, Katar'ın başkenti Doha'da ilan edilecek.

Riyad Hicab'a yakın kaynakların bildirdiğine göre girişimin Ulusal Konsey'e alternatif bir yapı mı yoksa Suriye'deki siyasi oluşumlardan birisi mi olup olmayacağına, Doha'da yapılacak görüşmelerde karar verileceği bildirildi.

Ulusal Konsey'in eski üyelerinden ve Ulusal Girişim'in kurucuları arasında yer alan Kemal Lebvani, el-Cezire TV'ye yaptığı açıklamasına Ulusal Konsey'in Suriye devriminin önünde bir engel teşkil ettiğini, artık muhalefet içerisinde yeni liderliğin oluşturulması gerektiğini söyledi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER TEPKİLİ

Müslüman Kardeşler Cemaati, bugün yaptığı resmi açıklamayla, Riyad Seyf öncülüğünde kurulacak yeni oluşumun, Ulusal Konsey'e alternatif olmasına karşı çıktığını Ulusal Konsey'in varlığının korunması gerektiğini vurguladı.

Amerika, İngiltere ve Fransa, Katar'ın Suriyeli muhalifleri birleştirme girişimine destek verdiğini ilan etmişti.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ulusal Konsey'i muhalifleri birleştirmeyi başaramamakla suçlamış ve Suriye muhalefetini temsil edemeyeceğini söylemişti. (Gazeteport)