Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu (SMDK) Gassan Hito'yu ‘geçici hükümet başkanı’ seçti.

İstanbul'da gerçekleştirilen seçimde, 62 SMDK üyesi oy kullandı. Gassan Hito, 35 üyenin oyunu alarak geçici hükümet başkanı oldu.

Adaylardan Esad Mustafa 7, Velid ez-Zu'bi ise 2 üyenin oyunu aldı. 18 üye ise boş oy kullandı. Hito'nun büyük ölçüde İslami eğilimli üyelerden aldığı destekle yeni görevine seçildiği bildirildi.

GASSAN HİTO KİMDİR?

Abdulbasit Seyda'dan sonra Suriye muhalefetinde üst düzey temsil makamına gelen ikinci Kürt muhalif olan Hito, 1963 yılında Suriye'nin başkenti Şam'da doğdu. 1994 yılında Indiana Wesleyan Üniversitesi'nde işletme yönetiminde yüksek lisans yapan Hito, birçok uluslararası şirkette üst düzey yöneticilik yaptı. Hito, 2001 yılında ABD'de, dünyanın farklı ülkelerinde azınlık konumunda olan Arap ve Müslümanların haklarını savunmak amacıyla "Müslüman-Arap Azınlık Hakları Savunma Derneği"ni kurdu.

Suriye'de başlangıcından bu yana muhalefete destek veren Hito, ABD'de organize ettiği yardım kampanyaları ve BM, uluslararası kurumlar ve hükümetlerle kurduğu ilişkilerle tanınıyor. Hito, evli ve 4 çocuk babası.

Özgür Suriye Ordusu adlı örgütün sorumlusu Salim İdris, seçimden önce yaptığı açıklamada seçilecek geçici hükümete sınırsız destek vereceklerini açıkladı. İstanbul'da devam eden seçim görüşmelerine katılan İdris, Şam rejiminin düşmesi için ÖSO olarak disiplinli ve tek şemsiye altında hareket ettiklerini iddia etti.