Suriye’nin Rojava’da bölgesine özerklik projesini temellendiren ve uygulamaya sokan üst yapı olarak bilinen, PYD, YPG ve Suriye Demokratik Güçleri’nin de çatısı altında olduğu Demokratik Halk Hareketi’nin (Tevgera Civaka Demokratîk- TEV-DEM) önde gelen üyelerinden Aldar Halil, açıklamalarda bulundu.

Reuters’a konuşan Halil Suriye’deki savaşın 2020’li yıllara uzayacağı öngörüsünde bulunurken, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenmesi beklenen Suriye Halklarının Kongresi’ne de davet edildiklerini söyledi.

‘SOÇİ BAŞARILI OLMAYACAK’

Halil, 29-30 Ocak’taki kongreden umutlu olmadığını söyleyerek “Evet davetliyiz ve şova katılabiliriz ama başarılı olmayacak” dedi.

Halil, yüzlerce delegenin iki günde neyi başarabileceğini sorgulayarak, daha fazla hazırlık yapılmış olması gerektiğini söyledi.

‘SAVAŞ 2025’E KADAR SÜREBİLİR, TÜRKİYE SORUN ÇIKARABİLİR’

TEV-DEM yetkilisi, BM destekli Cenevre sürecinden de umutlu olmadığını belirterek, savaşın Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yedi yıllık görev süresinin son bulacağı 2021’e dek inişli çıkışlı bir şekilde süreceğini savundu.

Halil, “Suriye’deki durumda 2021’den önce büyük bir ilerleme beklemiyorum. 2025’e kadar bile sürebilir” diye konuştu.

Halil, “IŞİD başka bölgelere yayılabilir ve tabii ki Türkler bazı yerlerde sorun çıkarmaya çalışabilir” iddiasında bulundu.

‘ABD İKİ YIL DAHA SURİYE’DE KALIR’

Suriyeli Kürt siyasetçi, ABD’nin bölgeden ayrılmak için acele etmediğini de söyledi. ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki Rakka gibi kentlerin yeniden kalkınmasına yardım etme hedefinin 18 ay ila iki yıl gibi bir süre alacağını savunan Halil, “Bu meseleler daha kısa sürede halledilemez. Size uzun vadeli bir ilişkinin olacağını teyit edemem fakat en azından öngörülebilir gelecekte, buradan gitmek için acele etmiyorlar” dedi.

ROJAVA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİ NE ZAMAN DÜZENLENECEK?

Rojava’daki Kürt yönetimi hedeflerinin bağımsızlık değil otonomi olduğunu vurgulamışken, Halil de tek taraflı otonomi planları konusunda adımlar atacaklarını yineledi. Suriyeli Kürtler Eylül 2016’da iki yerel seçim düzenlemişti; Halil, yerel parlamento için seçimlerin planlandığını ancak bu oylamanın ertelendiğini belirtti. Halil, bu ertelemenin kısmen IŞİD’den yakın zamanda geri alınan bölgelerin katılımının netleşmesi için yaşandığını ekledi.

‘ESAD BİZE SALDIRAMIYOR’

Halil, ABD ile işbirliği nedeniyle kendilerine ‘hain’ diyen Esad’a da meydan okudu. Suriye ordusunun SDG kontrolündeki yerlere saldıramadığını savunan Halil, “Eğer bunu denerlerse, bütün askerleri öldürülür” dedi.

IŞİD’LE SAVAŞ BİTMEDİ

TEV-DEM yetkilisi, ‘uyuyan’ IŞİD hücrelerinin büyük bir tehdit oluşturmaya devam ettiğine dikkat çekti. Halil, “IŞİD’le savaş henüz bitmedi, şimdi daha zorlu olan aşama başladı” diye konuştu.

Kaynak: Duvar