Suriyeli Kürtler, Şam ve ABD dahil birçok ülkenin itirazına rağmen, ülkenin kuzeyinde federal yönetim kurma planlarına altı ay içinde nihai şeklini vermeyi hedefliyor.

Rojava’da geçen ay federal yönetim ilan eden 151 kişilik konseyin Eş Başkanı Hadiye Yusuf, Reuters’a verdiği mülakatta amaçlarının Suriye'den ayrılmak olmadığını ve Batılı ülkelerin Suriye'deki krizi çözmeyi amaçlayan federalizm planına tam destek vermesinin zamanının geldiğini söyledi.

Yusuf, "Düşman tarafların bu projeye destek vermesini beklemiyoruz, ancak birleşme ve federalizm deneyimini yaşamış Batılı ülkelerin bu tür bir projeye destek vereceğini umuyoruz" dedi.

Yusuf, gelecek altı ayda diplomatik kanalları da kullanarak özerklik planını özellikle yurtdışında anlatmaya çalışacaklarını belirtti ve "Altı ay içinde hazır olmak için elimizden geldiğince çalışacağız" diye konuştu.

SURİYE HÜKÜMETİ, ABD VE TÜRKİYE KARŞI

Suriye'de Kürtlerin kontrolü altındaki üç bölgenin temsilcileri, geçen ay ‘Rojava Federal Demokratik Sistemi’ kurma kararı almıştı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad federalizm ilanının hiçbir yasal dayanağı olmadığını belirtirken, ABD de ‘Suriye içinde yarı özerk bölgelere’ karşı olduğunu açıklamıştı.

Reuters, ABD'nin askeri olarak YPG'ye verdiği desteğin henüz siyasi desteğe dönüşmediğine ve bunun sebepleri arasında Türkiye'nin kaygıları bulunduğuna dikkat çekti. Haberde, Suriyeli Kürtlerin ana siyasi hareketi PYD’nin de BM önderliğindeki Suriye barış görüşmelerinde Türkiye'nin istekleri doğrultusunda yer almadığı belirtildi.

Yusuf, Suriye'nin kuzeyinde federal yönetim kurma kararının büyük ölçüde IŞİD’den alınan bölgelerin büyümesinden kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu:

"Birçok bölgenin kurtarılmasından sonra bu bölgedeki tüm gelişmeleri kucaklayabilen daha kapsamlı, daha geniş bir sistem gerekiyor. (Bu sistem) tüm gruplara kendilerini temsil etme ve kendi yönetimlerini oluşturma hakkı verecek.”

(Kaynak: Sputnik)