Suriye Anayasası'nı konuşmak üzere Cenevre'de bulunan Suriyeli hukuk uzmanları ve muhalefet üyelerinden oluşan komisyonun Kürt üyeleri, ülkedeki Kürt meselesinin çözümü için iki önemli öneri sundu.

Sputnik'e konuşan bir komisyon üyesi, Suriye muhalefeti arasındaki Çoğulcu Toplum Hareketi'nin lideri Randa Kassis'in başkanlığında yürütülen komisyonun, Rusya tarafından taraflara incelemeleri için ocak ayındaki Astana görüşmeleri sırasında sunulan anayasa taslağını değerlendirdiklerini ifade etti.

Komisyon üyesi, konuya ilişkin şunları söyledi: "(Kendi aralarında ayrılan) Kürt temsilcilerden gelen iki öneriyi değerlendiriyoruz. Bunlardan birincisi, Suriyeli Kürtlerin bölgesel olarak ayrılması teklifi. Bu teklif, sınırları belirlenerek, Suriye devletiyle kesin olarak ayrılmış, Irak'taki otonom bölgeyle ya da Türkiye'deki Kürtlerle herhangi bir ilişkisi bulunmayan bir Kürt devletinin kurulmasını öngörüyor."

Diğer seçeneğin ise Suriye'nin konfederasyon sistemine geçmesini öngördüğünü söyleyen komisyon üyesi, şu ifadelerde bulundu:

"İkinci teklif, Suriye'nin gücün merkezde olduğu bir konfederasyon sistemine geçmesi. Bu da, Kürtlerin kendi dilini, kültürünü, ifade özgürlüğünü ve yönetim birimlerini kullanabildiği bir otonomi anlamına geliyor."

Komisyon üyesi, ikinci teklifin hukuki açıdan birincisinden daha gerçekçi olduğunu da vurguladı. Öte yandan, komisyonun başkanı Randa Kassis, Sputnik'e verdiği demeçte, salı günü Cenevre'de Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov ile görüşeceklerini bildirdi.