Suriye'nin Rusya Büyükelçisi Riad Haddad, Suriye topraklarında Şam yönetiminin görüşü dikkate alınmadan tampon bölge oluşturulması halinde, bölgesel savaş başlayabileceği uyarısı yaptı. Haddad, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun IŞİD'i kendi amaçları için kullandığını da söyledi.

Ria Novosti ajansına konuşan Suriyeli Büyükelçi Haddad, basında ‘Türkiye ve ABD'nin Suriye'de tampon bölge oluşturulması konusunda anlaştığı' iddialarının yer aldığını, ancak yapılan resmi açıklamalara göre, ABD'nin buna kesinlikle karşı olduğunu belirtti. Haddad, gerçekleşmesi halinde tampon bölge adımının bölgesel savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu.

'ABD'NİN AMACI FARK EDİLİNCE PUTİN KENDİ PLANINI SUNDU'

ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyonun Suriye'deki IŞİD mevzilerine yönelik hava operasyonlarını da değerlendiren Büyükelçi, koalisyonun kendi hedeflerine ulaşmak için Irak Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) bir araç olarak kullandığını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in IŞİD ile mücadele için yeni bir koalisyon kurulmasını öngören planına destek veren Riyad Haddad, "Rusya lideri Putin'in sunduğu girişim, ABD liderliğindeki koalisyonun ‘IŞİD ile savaşmak' için değil, 'IŞİD ve diğer terörist grupların yardımıyla savaşmak' için kurulduğunun anlaşılmasından sonra gündeme geldi" dedi.

'TERÖRİSTLERİ DESTEKLEYENLER TAVIRLARINI DEĞİŞTİRMEYE MECBUR'

IŞİD'in yarattığı 'daha önce eşi benzeri görülmemiş tehdit' koşullarının, dünya ülkelerini kendi tutumlarını gözden geçirmeye mecbur bıraktığını ifade eden Suriyeli diplomat, özellikle de Suriye'deki iç savaşa müdahil olmuş ülkelerin pozisyonlarını yeniden değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Riad Haddad, daha önce Suriye'deki terörist örgütleri destekleyen ve eğiten ülkeleri, bakış açılarını değiştirmeye ikna edebileceklerinden umutlu olduğunu da dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu ayın başında IŞİD ile etkin mücadele için hazırladığı planı sunmuştu. Plan, IŞİD'in etkisiz hale getirilmesi için Suriye ve Irak orduları ile Kürt güçleri ve diğer bölge ülkelerinin de dahil olduğu 'yeni bir uluslararası koalisyon' oluşturulmasını öngörüyor.

(Sputniknews)