Suriye Dışişleri Bakanlığı, uçak krizi nedeniyle Türkiye ve Suriye arasındaki tırmanan gerilimin azaltılması için Türkiye ile doğrudan bir diyalog başlatmaya hazır olduklarını açıkladı.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, 10 Ekim’de çatışmanın Suriyeli ve Türk yetkililer arasında doğrudan bir temasla çözülmesinin en iyi yol olduğu yünündeki açıklamalarda bulunmuştu.

 

Rus Haber Ajansı RIANovosti'nin yayımladığı Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Suriye ve Ankara arasındaki güvenlik meseleleri hakkında doğrudan diyalog mekanizması kurulması gerektiği yönündeki Lavrov’un açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz” denildi.

 

Ayrıca açıklamada, Suriyeli yetkililerin Rusya’nın Şam Büyükelçisi ile sınırın iki tarafında da güvenliğin sağlanması için Suriye ile Türkiye’nin ortak bir komite kurma olasılığını görüştüğü belirtildi.

 

Akçakale’de yaşanan olaylarla ilgili olarak Beşar Esad daha önce de ortak komisyon kurmak istediğini ifade etmişti. Lübnan’la da Suriye arasında benzer bir olay yaşanmış ve kurulan ortak komisyonda saldırıyı Lübnan ve Suriye’yi karşı karşıya getirmek isteyen muhaliflerin yaptığı belli olmuş ve muhalifler özür dilemişti.