Radikal islamcı silahlı gruplar ile Suriye arasında sınır bölgesinde çatışmaların yaşandığı sırada Suriye’ye ait bir uçak Türkiye tarafından düşürüldü. Recep Tayyip Erdoğan, “F-16’larımız bu uçağı vurdu” dedi.

Suriyeli muhaliflerin Keseb Sınır Kapısı'na saldırı düzenlerken Türkiye tarafından destek aldığı iddia edilmişti. Bu iddialar güncelliğini korurken bölgede silahlı grupları takip eden Suriye’ye ait olduğu belirtilen bir uçak Türkiye tarafından düşürüldü. Uçak Suriye sınırlarına düştü.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, uçağın Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Keseb kasabasının batı tarafına düştüğünü söyledi.

Suriye Devlet Televizyonu uçağın, sınır ihlali yapan Türk uçakları tarafından düşürüldüğünü iddia etti.

“SALDIRGANLIĞA SON”

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Türk hükümeti saldırganlığa son vermeli” denildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türk hükümeti saldırganlığa son vermeli. Ankara, Türk ordusunu maceraya sürüklememeli” denildi.

Bölgede çatışmaların bir süredir devam ettiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Teröristlerin Suriye topraklarına girmesi için Türk topraklarından tank desteği verildi. Türkiye'den yapılan düşmanlık ve terör desteği kesilmeli."

HEDEF KESEB

Suriye resmi haber ajansı Sana’ya göre ise Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığında yetkili bir kaynak, “Türkiye hükümetinin geçen Cuma ve Cumartesi günleri Lazkiye kırsalının Keseb sınır bölgesinde Suriye Arap Cumhuriyetinin egemenliği ve topraklarına eşi benzeri olmayan ve hiçbir geçerli nedeni bulunmayan düşmanca bir askeri saldırıda bulunduğunu” belirtti.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre Türk hava savunma güçleri Suriye toprakları üzerinde silahlı saldırganları kovalayan Suriyeli bir savaş uçağını Suriye hava sahasında düşürdü. Uçak pilotunun paraşütle atlayıp sağ kurtulmayı başardığı bildirildi.

Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığından bir yetkili Türkiye hükümetinin geçen Cuma ve Cumartesi günleri Lazkiye kırsalının Keseb sınır bölgesinde Suriye Arap Cumhuriyetinin egemenliği ve topraklarına askeri saldırıda bulunduğunu iddia etti.

Açıklamada, Türkiye hükümetinin, silahlı terör çetelerinin Türkiye topraklarından Suriye'ye girişlerini temin etmek için Suriye topraklarına tank ve toplarla saldırdığı iddia edildi.

Saldırının Erdoğan hükümetinin Suriye ve halkına karşı tırmandırdığı düşmanca politikaları çerçevesinde geldiğini iddia eden açıklamada, bu tehlikeli askeri saldırıların Türkiye hükümetinin Suriye’de krizin başından şu ana dek yaşananlara fiili olarak ne derecede bulaştığına açık bir kanıt teşkil ettiği belirtildi.

Suriye uçağının düşürülmesi Habertürk canlı yayını sırasında gerçekleşti. Türkiye uçağı düşürünce radikal islamcı militanların kutlama amaçlı havaya ateş açması dikkat çekti. İşte o görüntüler:

İlgili haber: Suriye'deki Ermeniler tedirgin!