Suriye’de kaçırıldıktan sonra katledilen Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Süryani Metropoliti Yohanna İbrahim’in üç katil zanlısı İstanbul’a giderken Konya’da yakalandı. Biri hamile olan üç kişi Rusya, Çeçenistan ve Suriye yetkililerine teslim edildi.

SURİYE’DE İKİ METROPOLİTİ KATLEDEN ÜÇ ŞÜPHELİ TÜRKİYE’DE YAKALANDI

Suriye’de kaçırıldıktan sonra Halep yakınlarında katledilen Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Süryani Metropoliti Yohanna İbrahim’in katilleri Türkiye’de yakalandı. Star’ın haberine göre, Rus, Çeçen ve Suriye uyruklu Mogammed A., Ahmad R. ile Fatim M., öldürenler ve öldürülenler Türkiye vatandaşı olmadığı, olay yerinin de yabancı ülke olması nedeniyle ülkelerine iade edildi.

22 Nisan’da Suriye’nin Halep şehri yakınlarında kaçırılan Hatay, Adana ve Mersin’in de bağlı olduğu Şam’daki Ortodoks Kilisesi Antakya Patrikhanesi’ne bağlı Halep Metropoliti Rami (Boris, Pavlus) Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Gregorios Yohanna İbrahim’in katledilme görüntülerini inceleyen güvenlik güçleri infazı gerçekleştiren şahısların izine ulaştı.

EMİR VERENLERİ AÇIKLAMADILAR

Katillerden birinin, Türkiye sınırları içerisinde bulunduğunun netleşmesi üzerine harekete geçildi. Adresleri aranan şahsıların izine rastlanılamaması üzerine ise diğer illere haber verildi. İstanbul’a gitmek üzereyken Konya’nın Cihanbeyli İlçesi’nde durdurulan bir araçta yakalanan Mogamed A. Ahmad R. ve Fatim M.’nin şüpheliler oldukları tespit edildi. Üzerinde belge bulunmayan ve yaralı olduğu öğrenilen Ahmad R.’nin yanı sıra, Rusya pasaportu bulunan Mogamed A.’nın hakkında yurda giriş yasağı bulunduğu belirtildi. Üçüncü şahıs Suriye uyruklu Fatim M.’nin ise hamile olduğu bilgisine ulaşıldı. Metropolitlerin öldürülmesine ilişkin emri kimden aldıkları hakkında beyanda bulunmadıkları ifade edilen şüphelilerin, gözaltına bulundukları süre zarfında kimlik beyanında dahi bulunmadıkları, hiç konuşmadıkları ve bir şey yemedikleri öğrenildi. Şahısların gözaltı sürelerinin dolmasının ardından ülkelerinin adli makamlarına teslim edildikleri öğrenildi.

‘KARE KARE’ İNCELEMEYLE YAKALANDILAR

Kaçırılan metropolitlerle ilgili ilk ipucuna, 28 Haziran’da rastlandı. Yabancı basında yayınlanan videoda başları bezle kapatılmış iki kişinin infaz edildiği görüldü. Bu kişilerin metropolitler olabileceği iddiası üzerine videolar incelemeye alındı. Kare kare incelenen videolardan olayın geçtiği yer ve kişilerle ilgili ilk bulgular elde edildi. Oluşturulan ekip, videolardan yola çıkarak Suriye’deki bazı isimlere ve bunların Türkiye’deki bağlantılarına ulaştı. Konuyla ilgili bilgisi olabilecek bütün noktalar baskı altına alınırken, kimlikler de belirlendi. İnfazları gerçekleştirdikleri belirtilen şahısların, kendilerini İstanbul’a götürmek üzere iki Türk vatandaşı ile anlaştıkları istihbaratından sonra çeşitli istikametlere pusu kuruldu. Grup, Ankara istikametine saptıklarında operasyona start verilerek yakalandılar. M.K. ve S.A. isimli iki Türk vatandaşının gözaltına alındıktan sonra sorgulandığı ve olayla ilgilerinin olmadığının anlaşılması üzerine salıverildiği öğrenildi.