Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün raporuna göre, iç savaşın devam ettiği üç yıl boyunca yüzde 88'i sivil olmak üzere 124 bin 927 kişi öldü

Suriye'de yönetim karşıtı protestolarda ilk can kaybının meydana geldiği 18 Mart 2011 tarihinden bu yana yüzde 88'i sivil olmak üzere 124 bin 927 Suriyelinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yayımlanan raporda, geçen üç yıl zarfında rejime bağlı güçlerin muhalifleri hedef alan saldırılarında 105 bin 721 sivilin hayatını kaybettiği, bunların da 14 bin 314'ünün çocuk, 12 bin 935'inin ise kadın olduğu belirtildi.

Saatte ortalama 6 Suriyelinin rejime bağlı güçler tarafından öldürüldüğü belirtilen raporda, her iki saatte bir çocuk, her üç saatte de bir kadının hayatını kaybettiği ifade edildi.

Söz konusu dönemde El-Kaide ile bağlantılı olduğu öne sürülen gruplar tarafından öldürülen kişi sayısının da bin 37 olduğuna işaret edilen raporda, bunların da 41'i çocuk, 32'si kadın olmak üzere 386'sını sivillerin oluşturduğu kaydedildi.

SNHR, BM Güvenlik Konseyi'ne, suçluların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi çağrısında bulunarak, sivil halka yönelik sistematik şiddet uygulamaları nedeniyleSuriye ordusu, orduya bağlı milis gücü şebbiha ve Lübnan Hizbullahı'nın terör listesine alınması gerektiğini savundu.

Raporda, sözkonusu verilerin Suriye'de rejime bağlı güçlerin verdiği zayiatı içermediği kaydedildi.