Rus-Arap İşbirliği Forumu Moskova’daki çalışmalarını bugün tamamladı. Dışişleri Bakanlığı seviyesindeki forum, Arap Ülkeleri Birliği Genel Sekreteri ve Mısır Dışişleri Bakanı Nabil El-Arabi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un eş başkanlığında yapıldı. Ana gündem maddesi Suriye krizi olan forumda, diğer birçok ekonomik ve politik mesele de ele alındı.

"Suriye’de savaşı durdurma şansımız var" diyen El Arabi, Suriye Dışişleri Bakanı ve Suriye Ulusal Koalisyonu liderinin Moskova’da doğrudan diyaloğa geçebileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise "Suriye krizinde Esad rejimiyle muhalifler arasında arabuluculuk yapmaya hazırız” dedi.

SURİYE İHTİLAFININ ÇÖZÜMÜNDE İLERLEME

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün de, Suriye ihtilafının çözümünde ilerleme kaydedildiğini, diyalogun öncelikli konu haline geldiğini açıklamıştı.

Sergey Lavrov, 25 Şubat’ta, Moskova’da Suriyeli meslektaşı Valid Muallem ile bir araya gelecek. Bu görüşmede, Suriye hükümetiyle ile muhalefet arasında temasların başlatılması için çözülmesi gereken sorunlar ele alınacak.

Önümüzdeki hafta yapılacak görüşme, Suriye ihtilafının çözülmesi sürecinde büyük önem kazanabilir. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov şunu söyledi:

“Suriye hükümetiyle muhalefet arasında müzakerelerin başlatılmasına yönelik çağrılarımızı bugüne kadar reddeden ve her türlü temaslar için ön şartın Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gitmesi olduğunu ileri süren kişiler, şimdi diyalog konusuna öncelik vermeye başladı. Artık bu tür ön şartları duymuyoruz. Bunlar, memnuniyetle karşılanması gereken gelişmeler. Diyalogun başlatılması için hem hükümet hem de muhalefet tarafından değişik koşulların öne sürülmesine rağmen çözüm sürecinde taşlar yerinden oynadı. Dış oyuncuların görevi de söz konusu ön koşulların iki taraf arasında diyaloga herhangi bir engel oluşturmamasını sağlamak.”

LAVROV VE KERRY BERLİN’DE GÖRÜŞECEK

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, “26 Şubat’ta Berlin’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yle görüşecek”. Görüşmede Suriye konusunun da öncelikle gündeme geleceği söyleniyor.