Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşler ve IŞİD'i "terörist örgütler" listesine alırken, Suriye'de savaşan vatandaşlarına da ülkelerine dönmeleri için 15 gün süre verdi. Aksi halde "terörist" ilan edilecekler.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Müslüman Kardeşler'i "terörist örgütler" listesine aldıklarını duyurdu. Bugüne kadar sadece Mısır, bu örgütü "terörist" ilan etmişti. Müslüman Kardeşler'den Muhammed Mursi, Temmuz 2013'te askeri bir darbeyle iktidardan indirilmişti.

Suriye'deki silahlı gruplara yoğun bir destek veren Suudi Arabistan, Irak-Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) de "terörist örgütler" listesine aldı.

İçişleri Bakanlığı, Suriye'de savaşan Suudilere de ülkelerine dönmeleri için 15 gün mühlet verdi. Suudi Krallığı Şubat ayı başında yaptığı açıklamada yurtdışındaki çatışmalara katılan ve "terörist gruplar" içerisinde yer alan tüm Suudilerin 3 yıldan 20 yıla varan hapis cezalarına çarptırılabileceğini duyurmuştu.

Suudi Krallığı, El Kaideli gruplara katılan Suudilerin kendilerine tehdit olarak dönmesinden endişe ediyor. 2003 ve 2006 yılları arasında El Kaide tarafından Suudi Krallığı'ndan ölümcül saldırılar gerçekleşmişti.

Krallığın bu son açıklaması, Katar ile ilişkilerin hiç olmadığı kadar gerginleştiği bir döneme de denk geldi. 5 Mart günü ortak bir bildiri yayınlayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, komşularının içişlerine karıştığı gerekçesiyle Katar büyükelçilerini geri çağırdı.

Bu kararın, Körfez Arap monarşilerinin dışişleri bakanları arasında Salı günü Riyad’da yapılan bir toplantı ardından alındığı bildirildi.

Suudi Arabistan, Arap Emirlikleri ve Bahreyn tarafından yapılan açıklamada “Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, üye ülkelerin her birinin içişlerine doğrudan veya dolaylı bir biçimde karışmamayı güvenceye alan birleşik bir politika üzerinde anlaşmak için Katar nezdinde her şeyi yaptı” denildi.

Açıklamada, “Katar’dan üye devletlerin güvenliği ve istikrarını tehdit edecek türdeki hiçbir eylemi desteklememesi istendi” diye belirtildi.

Üç ülkenin bildirisinde, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamed el Tani’nin Kasım ayına Riyad’da Suudi Arabistan Kralı ile yapılan ikili zirvede bu prensiplere bağlı kalacağı sözünü vermesine rağmen, Katar’ına buna uymadığı ifade edildi.

Söz konusu zirve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmedi El Sabah’ın inisiyatifiyle, dört ülke arasındaki anlaşmazlıkları aşmak için düzenlenmişti. Toplantıda ayrıca Mısır’da Temmuz 2013’de Muhammed Mursi iktidarının devrilmesi ardından yeni hükümetle nasıl bir ilişki kurulacağı da tartışılmıştı.

Katar,  Mısır’daki olaylar sırasında açık bir şekilde Müslüman Kardeşleri savunurken, diğer üç ülke hem mali hem de siyasi açıdan yeni iktidarı destekledi.

Ayrıca Katar, her üç ülkedeki Müslüman Kardeşler’e yakın İslamcıları desteklemekle suçlanıyor. Bunlardan onlarcası Arap Emirlikleri’nde hapis cezalarına çarptırıldı. Kısa bir süre önce bir Katar vatandaşı Arap Emirlikleri’nde 7 yıl hapse mahkum edilmişti.  Bu kişi rejimi devirmek istemekle suçlanan İslamcılar için para toplamaktan dolayı soruşturuluyordu. (ANF)