Suriye’nin silahlı muhalefet kanadından bir yetkili ilk defa tankları tahrip etme gücüne sahip ABD yapımı “TOW” tanksavar füzelerini elde ettiklerini söyledi. Yetkiliye göre bu füzeler sayesinde iç savaşın seyri lehlerine dönecek.

Al Jazeera’ye bilgi veren isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ilk defa bu kadar etkili bir silaha sahip olduklarını söyledi.

Tankları tahrip etmek için kullanılan “TOW” füzelerini batılı bazı kaynaklar aracılığı ile elde ettiklerini ifade eden yetkili, “Hür Suriye Ordusu’na (HSO) bağlı 'Hazım' grubunun elinde bu füzelerden 20 adet var” dedi.

Hazım grubu, Suriye ordusundan ayrılarak muhaliflere katılan bazı üst düzey komutanlar ve onlara eşlik eden subay ve askerlerden oluşuyor. Grup, HSO’nun üst kademelerinde temsil ediliyor.

Yetkili, elde ettikleri silahların verimli kullanılması halinde bu grup tarafından tekrar temin edileceğini, füzelerin İdlib, Halep ve Lazkiye cephelerine dağıtıldığını vurguladı.

Füzelere ait fotoğraf ve görüntüler muhaliflerin kontrolündeki “Masarrat” adlı haber ajansı tarafından basına dağıtıldı. Görüntülerde ismi verilmeyen bir bölgede silahların muhalifler tarafından kullanıldığı görülüyor.

Askeri yetkiliye göre füzeler rejime bağlı tankların imhasında kullanıldı. İleri teknolojiye sahip füzeler sayesinde hedeflerin yok edilmesinin daha kolay hale geldiğini söyleyen yetkili, bunun Suriye savaşında muhalifler açısında bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi.

TOW FÜZE SİSTEMİ

TOW, ABD tarafından geliştirilen yarı otomatik güdümlü bir tanksavar füzesi.

1970 yılında üretilen füze dünya çapında özellikle Batı ülkelerinde yaygın şekilde kullanılıyor.

Halen üretimi süren füze her türlü pasif zırhı delebiliyor.

TOW Güdümlü Antitank Füze sistemleri, içerdiği savaş başlığı sayesinde, hedefte istenen etkiyi gerçekleştirebiliyor.

SİLAHLARI ABD Mİ VERDİ?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Bernadette Meehan, Barak Obama hükümetinin muhaliflere desteğini devam ettirdiğini söyledi. Meehan, “ABD, Suriye muhalefetinin diyaloğa açık kanadına yardım yapılabilmek için araştırmalarını sürdürmektedir” dedi. 

Meehan, Suriye muhalefetine yaptıkları yardımların detaylarını ise kimseyle paylaşmayacaklarını söyledi.

MUHALİFLER SİLAH DESTEĞİ İSTEMİŞTİ

Suriye Muhalefeti Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) üyesi Luay Mikdat, geçtiğimiz günlerde uluslararası camiaya seslenerek, rejime bağlı ordu ve ona destek veren İranlı silahlı milislere karşı savaşmak için silah desteği istemişti.

Batılı ülkeler ise muhalefeti desteklediklerini ilan etmelerine rağmen silah desteğinde bulunmadı. Gerekçeleri, silahların El Kaide ve Nusra gibi grupların eline geçme endişesi.

Kaynak: Al Jazeera