Batı Kürdistan’ın Serêkaniyê kentinde, Türkiye üzerinden giren silahlı gruplar, bugün halka saldırıda bulundu. Halk Meclisi başkanı Abid Xelil hayatını kaybetti.

Alınan bilgilere göre El Şam ve Nasra grupları halkın üzerinde ateş açtı. Saldırıda Halk Meclisi başkanı Abid Xelil ile adı öğrenilemeyen bir genç hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.

YÜRÜYÜŞ ENGELLENDİ, GRUBA ATEŞ AÇILDI

Geçtiğimiz Temmuz ayında kurulan Yüksek Kürt Konseyi’nin (YKK) Serêkaniyê’de organize ettiği yürüyüş katılmak için harekete geçen halk, kentteki silahlı çeteler tarafından engellendi.

Halk Meclisi Başkanı Abid Xelil ile Kürt güvenlik gücü olan Asayiş üyeleri, silahlı grupların yanına giderek yolu açmalarını istedi. Ancak gruplar El Şam ve Nasra adlı silahlı gruplar ateş açarak yanıt verdi.

Bu saldırıda Halk Meclisi başkanı Abid Xelil ile adı öğrenilemeyen bir genç hayatını kaybetti, Asayiş üyesi 3 kişi de yaralandı.

YPG KARŞILIK VERDİ

Saldırı ardından Kürt askeri gücü Halk Savunma Birlikleri (YPG) devreye girerek çetelere müdahalede bulundu.

Olaya ilişkin bilgi veren PYD Meclis Üyesi Dr. Ciwan Mistefa’ya göre sabah saatlerinde silahlı grupların, Dirbesiye yolu üzerindeki sivil Asayiş kontrol noktasına gelerek, Serêkaniyê’ye girişe izin vermeyeceklerini söyledi.

Bunun üzerinde Abid Xelil’in olay yerine gittiğinde saldırıya uğradığını söyledi. Mistefa, YPG’nin müdahalesi sonucu silahlı çetelerin geri çekildiğini belirtti. Çatışmaların Dirbesiye yolu üzerinde sürdüğü bildirildi.

İLK SÜKUNET 8 KASIM'DA BOZULMUŞTU

8 Kasım günü Türkiye üzerinden Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı yüzlerce savaşçı Batı Kürdistan’ın Serêkaniyê kentine girmişti. Bunun ardından da Mart 2011’den sükunetin hakim olduğu kente bombalar yağmıştı.

Bu saldırıyla birlikte bir hafta içerisinde kentte en az 10 sivil hayatını kaybetti, 70’e yakını yaralandı, 50’ye yakın ev yıkıldı ve 11 bini aşkın kişi göç etti. (anf)