Birleşmiş Milletler (BM) Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, Rusya ve ABD arasında yapılan kimyasal silah anlaşmasının Suriye'deki iç savaşı bitirmeyeceği konusunda BM'yi uyardı.

İnsan hakları ihlallerini araştırmak için 2011'de BM'nin Suriye'ye gönderdiği heyete başkanlık eden Pinheiro, Brezilya'nın Folha gazetesine verdiği röportajda uluslararası toplumun konuya yaklaşımını eleştirdi. "Yalnızca kimyasal silahlara karşı öfke duyuluyor ancak orada konvensiyonel savaş halen sürüyor" diyen Pinheiro, bugün Cenevre'de toplanan İnsan Hakları Komisyonuna belgeler sunarak BM'nin dikkatini hükümet ve muhalifler tarafından işlenen diğer insanlık suçlarına çekecek.

Dışarıdan yapılacak bir hava saldırısına ramak kala gerçekleşen kimyasal silah anlaşmasının görmezden gelinemeyeceğini söyleyen Pinheiro, ancak bu anlaşmanın Suriye'deki çatışmaları bitirmekten çok uzak olduğuna işaret etti.

Suriye'de ne tarafların birbirine askeri üstünlük sağlamasının ne de dışardan yapılacak bir müdahalenin mümkün olmadığını vurgulayan komisyon başkanı, çözüm için tüm uluslararası gücün iki tarafı masaya oturtup anlaşma yapmaya zorlaması gerektiğinin altını çizdi.

Kimyasal silahların taşınma ve imha sürecinin sıkıntılı olacağına yönelik kanaat bildiren Pinheiro, şahit olduğu işkence ve ölümleri göz önüne alarak Suriye'de hayal edilemeyecek derecede insanlık dramının yaşandığını belirtti. (f5haber)