ŞAM - Suriye ordusunun bu sabah saatlerinde tanklarla girdiği Hama kentinde en az 95 sivilin öldürüldüğü haber veriliyor. Ülkenin diğer şehirlerinde bugün yaşanan olaylarla birlikte toplamda en az 121 kişi hayatını kaybetti.

Üç ayı aşkın bir süredir kitlesel protesto hareketleriyle çalkalanan Suriye'de bugün de protestoların yoğunlaştığı Hama şehrine yönelik olarak Esad rejimi büyük bir operasyon düzenledi. Tanklarla desteklenen Suriye birlikleri şehre girerken muhalifler en az 95 sivilin hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Suriye Ulusal İnsan Hakları Örgütü’nün Başkanı Ammar Kurabi, askeri birlikler ve güvenlik güçlerinin Hama’ya saldırı başlattıklarını, sivillere ateş açtıklarını söyledi. Kurabi, bunun sonucunda 95 kişinin öldüğünü, ellerinde 62 kişinin adının yer aldığı bir liste bulunduğunu belirtti.

Kurabi, bugünkü saldırılarda ayrıca Deir Ezzor’da 19, Harak’ta 6, Bukamal’da 1 kişinin öldüğünü, bu sayılarla birlikte ordunun bugünkü saldırıları sonucu toplam 121 kişinin öldüğünü, birçoğu ağır olmak üzere onlarca kişinin de yaralandığını kaydetti.

Hama'da sabahtan bu yana şehrin etrafına konuşlanan topçu birlikleri yoğun ateş başlatırken tanklar da şehrin iç kesimlerine yürüdü. Kent sakinlerinin bildirdiğine göre şehirde yoğun silah sesleri ve patlamalar duyuluyor.

Suriye yönetimi bu sabah iki askerin silahlı isyancılar tarafından öldürüldüğünü ve çok sayıda karakolun da isyancılar tarafından ateşe verildiğini bildirdi.

Bir aydan bu yana ordu kuşatması altında bulunan şehirde isyancılar yollara kurdukları barikatlarla Suriye ordusunun ilerleyişini durdurmaya çalışıyor.

Çoğunluğunu Sünni Arapların oluşturduğu ülkedeki isyancıların Ramazan ayı boyunca iktidar karşıtı gösterileri yoğunlaştırması bekleniyor. Esad yönetimi de buna engel olmak amacıyla operasyonları sıklaştırıyor.

Şu anki cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın babası olan Hafız Esad'ın iktidarda olduğu sırada Hama kenti bir ayaklanmanın merkezi olmuştu. 1982 yılındaki bu ayaklanma yönetim tarafından kanlı biçimde bastırılmıştı ve 30 bin kişi öldürüldüğü iddia ediliyordu.

Ülkede yaklaşık Mart ortasından bu yana süren olaylarda 1500 sivilin ve 350 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği ileri sürülüyor. 12.600'den fazla kişinin tutuklandığı ülkede muhalifler 3 bin kişinin de kayıp olduğunu söylüyor. (ANF)