İsveç’lı gazeteciler Niclas Hammarström ve Magnus Falkehed Suriye’yi terk ederlerken kimliği belirlenemeyen kişi ve gruplar tarafından kaçırıldı.

İsveç Dışişleri Bakanlığı Basın sorumlularından Lena Tranberg, iki gazetecinin Cumartesi günü saat 11.00 sularında Suriye’yi terk etmek üzereyken Lübnan sınırı yakınlarında kimliği belirlenmeyen kişiler tarafından arabalarının durdurulduğunu ve kaçırıldıklarını doğruladı. Şam’da bulunan İsveç Büyükelçiliği’nin Beyrut’taki Konsolsosla ilişkiye geçerek gazetecilerin akibetleri hakkında bilgi edinmeye çalıştıklarını ifade etti.

İsveç’in Suriye Büyükelçisi Niklas Kebbos ise, İsveç TT ajansına yaptığı açıklamada gazetecilerin tam olarak nerede kaçırıldıklarını henüz belirleyemediklerini ve bilgi alabilmek amacıyla tanıdıkları herkesle ilişki kurmaya çalıştıklarını söyledi.

45 yaşlarındaki gazetecilerden Magnus Falkehed Paris’te muhabir olarak görev yapıyordu. Fotoğrafçılık yapan Niclas Hammarström ise bir dönem İsveç’in en yüksek tirajlı gazetesi Aftonbladet’te çalışmıştı.

Falkehed ve Hammarström daha önce de Irak ve Libya’da savaş bölgesinde görev yapmışlardı. Hammarström Suriye’de yaptığı ve Cafe dergisinde yayımlanan röpörtajından dolayı bu yıl bir dergi tarafından “Yılın Gazetecisi Ödülü”ne layık görülmüştü.

Her iki gazeteci de serbest gazeteci sıfatıyla Suriye’de bulunuyordu. İsveç Gazeteciler Federasyonu Başkanı Jonas Nordling, Suriye’nin şu anda gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkesi olduğunu ve sadece bu yıl içinde 12 gazetecinin öldürüldüğünü söyledi.

Kaçırılan gazetecilerin serbest gazeteci olmalarının medya kuruluşlarının sorumluluğunu azaltmayacağını belirten Nordling, tüm medya kuruluşlarının kaçarılan gazetecilerle dayanışma göstereceklerini umduklarını söyledi.

İsveç Sınır Tanımayan Gazeteciler Başkanı jonathan Lundqist, Suriye’de çok sayıda savaşan grup ve çetelerin bulunduğu, gazetecilerin kimler tarafından kaçırıldığını belirlemeye çalıştıklarını belirtti. Suriye’de savaş sırasında 100’e yakın gazetecinin yaşamı yitirdiğini hatırlatan Lundqvist, her şeyden önce İsveç Dışişleri Bakanlığının çok şiddetli tepki göstermesini ve zaman geçirmeden gazetecilerin serbest bırakılmaları için devreye girmesini istedi.

Expressen Gazetesi adına bir kaç kez Suriye’ye giderek haber ve söyleşiler yapan Gazeteci Kassem Hamede, her şeyden önce gazetecilerin kimler tarafından kaçırıldıklarının belirlenmesi gerektiğini belirttikten sonra “Eğer isyancılar tarafından kaçırılmışlarsa durum oldukça tehlikeli ancak Hükümet güçleri tarafından göz altına alınmışlarsa çok kısa süre içinde serbest bırakılırlar” diyor. (basnews)