Günlerdir halk ayaklanmasıyla sarsılan Esad yönetimi, genel af ilan edildiğini açıkladı. Değişim isteyen Suriyeli muhalifler, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Essad'ın "Müslüman Kardeşler" örgütü dahil genel af ilan etmesini yeterli bulmadı.

Suriye devlet televizyonunun bildirdiğine göre, protesto gösterileriyle karşı karşıya bulunan Beşşar Essad, Müslüman Kardeşler örgütü dahil birçok örgüt elemanı için af ilan etti.

Genel af 31 Mayıs 2011'e kadar işlenen suçları kapsıyor.

Suriye anayasasına göre Müslüman Kardeşler örgütüne üye olmak idama varan bir yargılama sürecini gerektirebiliyor.

Muhalifler yeterli bulmadı

"Değişim İçin Suriye Konferansı" çerçevesinde Antalya Falez Otel'de bir araya gelen Suriyeli muhalif siyasetçi, akademisyen, işadamı, gazeteci-yazar ve aşiret liderleri konferansın açılış resepsiyonunda, aldıkları af haberini sloganlar atarak protesto etti.

Muhalifler ''Seni istemiyoruz, Bye bye Esad'', ''Hürriyet'', ''Suriye halkı değişim istiyor'', ''Suriye tek millettir'', ''Katili Lahey'de göreceğiz'', ''Ne Hizbullah ne İran'', ''Allah, Suriye, Özgürlük bize yeter'' ve ''Teşekkürler Türkiye'' şeklinde sloganlar attı.

Beşar Esad'ın gitmesi yönünde sloganlar atan muhalif grup, protestolarda hayatını kaybedenler için Fatiha suresini okudu, Suriye bayrakları açarak ulusal marşlarını söyledi.

Kanada'daki Müslüman Kardeşler grubunun liderlerinden Molham el Drobi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Beşşar Esad'ın imzaladığı af yasasının yeterli olmadığını belirterek , "Affa ihtiyacı olan Beşşar Esad biz değiliz. Affa ihtiyacı olan 6 bin insanı öldürendir" dedi.

Bir ay önce olağanüstü hal yasasını kaldıran Esad'ın sonraki günlerde binin üzerinde insanı öldürdüğünü, binlerce insanı mahkeme emri olmadan tutukladığını kaydeden El Drobi, Esad'ın af yasasını imzalayarak insanların aklını karıştırıcı mesajlar vermeye çalıştığını ifade etti.

Hapishanedeki insanların serbest bırakılmasını, Suriye halkının demokrasiye en kısa zamanda en az bedel ödeyerek sahip olmasını arzu edeceklerini belirten El Drobi, insanları öldürenlerin ve öldürme emrini veren Beşşar Esad'ın yargılanmasını istediklerini dile getirdi.

Suriye'yi 17 yaşında terk ettiğini, okuldaki başarısından dolayı kendisine hükümet tarafından "ya Baas partisine katılırsın ya da seni hapse atarız" dendiğini anlatan El Drobi, bunun üzerine ülkeyi terk ettiğini ve bir daha dönmediğini söyledi.

Siyasi suçlu olmadığını ancak 20 yıldır hiç bir suç işlememesine rağmen hapiste olan arkadaşları olduğunu söyleyen El Drobi, Hafız Esad döneminde binlerce insanın hapishanelerde öldürüldüğünü ileri sürdü.

Beşşar Esad'ın da 34 yaşında 10 dakika içinde yapılan anayasa değişikliği ile iktidara geldiğini belirten El Drobi, Esad'ın büyük ümitlerle geldiği yönetimde 11 yıldır hiç bir şey yapmadığını kaydetti.

Beşşar Esad'ın adalet önüne çıkarılması gerektiğini yineleyen El Drobi, Müslüman Kardeşler üyelerinin de affın çok geç olduğunu, trenin kaçtığını düşündüğünü ifade etti.

ÇOK AZ, ÇOK GEÇ

Arkansas Üniversitesi'nden Prof. Necib Ghudbian da konferans çerçevesinde biraraya gelen insanların af haberine karşı kendiliğinden bir tepki gösterdiğine işaret ederek, "İnsanlar rejim değişikliği istiyor, bu çok az ve çok geç oldu" dedi.

Beşşar Esad'ın olağanüstü hal yasasını kaldırdıktan sonra insanların gösterilerine izin vermediğini, keskin nişancıları görevlendirdiğini söyleyen Ghudbian, Esad'ın güvenirliğinin kalmadığını ifade etti.

Ghudbian, Tunus'ta ve Mısır'da da diktatörlerin halkın gerisinde kaldıkları örneğini verdi.
Washington'daki Tuarwa Vakfı Direktörü Ammar Abdulhamid de, artık kimsenin Beşar Esad'dan reform beklemediğini belirterek, "Onun ülkeyi yönetecek doğru insan olmadığını düşünüyoruz, o ve ailesi işledikleri suçlardan dolayı yargılanmalı. Bu dışardakiler olarak bizim değil Suriye halkının talebi" dedi.

Suriye'de yeni bir sisteme, yeni bir yönetime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Abdulhamid "Bu dönem sona ermeli. Sisteme olduğu kadar Beşşar Esad'a, parti liderlerine ve onun güvenlik güçlerine de güvenimizi ve inancımızı tamamen kaybettik. Onlar için gitmenin zamanı geldi" diye konuştu.

Beşşar Esad'ın ilan ettiği genel af 31 Mayıs 2011'e kadar işlenen suçları kapsıyor.

Cumhuriyet