Şam’ın Mezraa Semtindeki İman Camisinde düzenlenen bombalı intihar saldırısında Şam Ulemalar Birliği Başkanı Alim Dr Muhammed Said Ramazan el-Buti öldürüldü.

İslam dünyasının büyük alimlerinden biri sayılan Buti; İman Camisinde dini ders verdiği sırada öldürüldü. Saldırıda camide dini ders alan 42 kişi ölürken, 40'tan fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Suriye'nin başkenti Şam'ın Mezra'a bölgesinde bir camiye düzenlenen intihar saldırısında Emevi Camisi'nin hatibi Muhammed Said Ramazan el-Buti'nin de hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye devlet televizyonu, bir intihar bombacısının İman Camii'nde gerçekleştirdiği saldırı sonrası hayatını kaybeden 42 kişi arasında camide ders veren ünlü din alimi Ramazan e-Buti'nin de olduğunu duyurdu.

Devlet televizyonu saldırı sonrası cami içindeki ölü ve yaralıların fotoğraflarını da yayınlandı.

SURİYE'DE BİR GÜNLÜK YAS

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise İman Camisi'ne düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Ramazan el-Buti'nin ölümü dolayısıyla ülkede genel yas ilan ederek, taziye mesajı yayınladı.

Esad mesajında, ''Allame Doktor Ramazan el-Buti'nin şehadeti dolayısıyla kendime, ailesine, saldırıda ölenlerin ailelerine ve Suriye halkına başsağlığı diliyorum. Hakikatin sesi ve gerçek bir adam olan Buti, mihrap ve minber arasında insanlara gerçek dini anlatırken şehit oldu'' ifadesine yer verdi.

Taziye mesajına Kur'an'ı Kerim'den, ''Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın'' ayeti ve Hz. Muhammed'in oğlu İbrahim'i kaybettiğinde söylediği, ''Göz yaşarıyor, kalp ki hüzünleniyor. Ayrılığın bizi mahzun kıldı'' hadisiyle başlayan Esad, şunları kaydetti:

''Emevi Camisi'nin minberi ve İslam ümmeti seni özleyecek. Çünkü sen İslam'ın gerçek mesajını taşıdın. İslam'ın özü ve nuru ile dolu kelimelerin, karanlık, mutaassıp ve tekfirci düşüncelere karşı en uygun örneklerdi. Seni Bilad-ı Şam'dan doğan iman nurunu söndürebilecekleri düşüncesiyle öldürdüler. Tekfircilerin karanlıklarını sona erdirene, ülkemizi onlardan temizleyene kadar senin düşüncelerini takip edeceğiz.''

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada da Devlet Başkanı Esad'ın talimatları doğrultusunda ülkede Ramazan el-Buti'nin ölümü dolayısıyla genel yas ilan edildiği belirtildi.

RAMAZAN EL-BUTİ KİMDİR?

Muhammed Said Ramazan el-Buti, 1929'da Şırnak'a bağlı Cizre'de Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1933'te ailesi ile Suriye'ye göç etti. Mısır Ezher Üniversitesi'nde İslam Hukuku alanında doktora yaptı.

Şam Üniversitesi İlahiyat fakültesinde öğretim üyeliği, bölüm başkanlığı ve dekan görevlerinde bulundu. Akaid'de Eş'ari düşüncesinin takipçisi olan Buti, İslam düşüncesi alanlarında 60'a yakın kitap yazdı.

İslam dünyasında Fıkh'u s-Siyre kitabıyla tanınan Buti, son yıllarda akademik hayatı bırakarak, Şam'daki Emevi Camisi'nde cuma hutbeleri verdi.

Aynı zamanda Şam Alimleri Birliği Başkanı da olan Buti, patlamanın yaşandığı İman Camisi'nde pazartesi ve perşembe günleri hadis ve tefsir okumaları yapıyordu.

Ramazan el-Buti, dış destekli silahlı muhaliflere karşı cihadın farz-ı ayn olduğu yönünde fetva vermiş, tüm İslam alemini Suriye rejimi ve ordusunun yanında olmaya çağırmıştı.