Suriye'de bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalardan sonra sabah saatlerinde yürürlüğe giren ateşkese genel olarak uyulurken iki taraf da ihlal şikayetinde bulundu.

 

Suriye Devlet Televizyonu, Halep'te yol kenarına yerleştirilen bir bombanın askerleri taşıyan bir servis aracının yanında patlatılması sonucu bir subayın öldüğünü, 24 askerin yaralandığını duyurdu.

 

Yine İdlib kırsalında asayiş güçlerinin bir aracının bubi tuzağıyla havaya uçurulduğu, olayda bazı askerlerin yaralandığı iddia edildi.

 

Dera kırsalında düşen Mzeyrib Beldesinde de saat 06:30 sularında BAAS partisi şube sekreteri Nasır Bheyt Nasır’a suikast düzenlediği, cesedinde sekiz kurşun bulunduğu belirtildi.

 

Muhalif güçler de, İdlib ve Hama'da üç kişinin öldürüldüğünü ve bu kentlerden askeri birliklerin önemli ölçüde çekildiğine dair bir işaret olmadığını iddia etti.

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye hükümetinin verdiği sözü tutması gerektiğini söyledi.

 

Ban, ateşkesin çok "kırılgan" olduğunu belirtti, Suriye'nin kargaşa ortamına sürüklenmesini önlemek için uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

 

Genel Sekreter Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında "Dünya gelişmeleri izliyor. Ancak Suriye hükümetinin daha önce verdiği sözleri tutmaması nedeniyle biraz şüpheyle izliyor" dedi.

 

GÖZLEMCİ HEYETİ

Ban, Suriye’ye en kısa zamanda bir gözlemci heyeti göndereceklerini de kaydetti.

 

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi olarak ateşkese aracılık eden Kofi Annan, silahların susmasını cesaret verici bir gelişme olarak niteledi ve bunun sürmesini umduğunu söyledi.

 

Annan, "Tarafların altı maddeli barış planının hayata geçirilmesine dair yükümlülükleri var. Bunlara hem askeri yükümlülükler, hem de siyasi sürece geçilmesine dair taahhütler de dahil" diye konuştu.

 

ESAD'DAN MÜLTECİLERE: EVİNİZE DÖNÜN
Ateşkes sonrası Suriye İçişleri Bakanlığı'nın sığınmacılara "eve dönün" çağrısı devlet televizyonunda yayınladı. Açıklamada, "İçişleri Bakanlığı, evlerini baskıyla terk ederek komşu ülkelere sığınan vatandaşlarımızın dönmesini istiyor" denildi. Açıklamada "ellerine kan bulaşmamış" isyancıların teslim olmaları halinde serbest bırakılacağı da belirtildi.

 

ESAD'A KILIÇ HEDİYE EDİLDİ
Suriye ordusu operasyonlarını durdururken, Beşşar Esad başkent Şam'da din adamlarıyla görüştü. Görüşme sonrasında din adamları Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bir kılıç hediye etti.

 

Başkent Şam'dan gelen haberler de şiddetin durduğu yönünde. Suriyeli muhalifler ise, halkı Beşşar Esad yönetimine karşı protesto gösterileri düzenlemeye çağırdı. Muhalifler, gösteri düzenleme hakkının BM ve Arab Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın ateşkes planının bir parçası olduğunu savundu.

 

OBAMA, MERKEL'LE GÖRÜŞTÜ
Batılı ülkeler ise Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın "operasyonları durdurma" ve"Annan planını hayata geçirme" vaadine temkinli yaklaşıyor. ABD'nin başkenti Washington'da toplanan G-8 ülkeleri dışişleri bakanlarının gündeminde Suriye ilk sırayı oluşturuyor. ABD Başkanı Barack Obama, dün gece Suriye konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel'la bir telefon görüşmesi yaptı.

 

ÇİN ATEŞKESTEN MEMNUN
Çin ise, Suriye hükümetinin aldığı ateşkes ve bazı kentlerden silahlı güçlerini çekme kararından memnun olduğunu açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Veymin, bu son durumun Suriye'de tansiyonun düşmesine yardımcı olacağını söyledi. Liu, bu kararın "Suriye meselesinin siyasi yollarla çözülmesinde önemli bir adım olduğunu" ifade etti.