Suriye Kızılay'ı ülke içinde yerlerinden edilmiş insanların sayısının 2,5 milyona ulaştığını bildirdi. Bu sayı daha önce yardım kuruluşlarının vermiş olduğu rakamların iki katı.

GERÇEK SAYI ÇOK DAHA YÜKSEK OLABİLİR

Cenevre'de açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Melissa Fleming, Suriye Kızılay'ının tahminlerinin 'fazla ölçülü olduğunu" kaydetti ve gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini bildirdi.

Fleming, sürekli kaçan ya da saklanan bu insanların sayısını saptamanın ve bu insanlara yardım ulaştırılmasının çok zor olduğunu belirtti.

36 BİNDEN FAZLA İNSANIN ÖLDÜĞÜ TAHMİN EDİLİYOR

Muhalefet kaynakları ve insan hakları kuruluşları 2011 Mart'ında Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ayaklanmada şimdiye kadar 36 binden fazla insanın öldüğünü tahmin ediyor.

BM, 408 binden fazla Suriyelinin komşu ülkelere kaçtığını ve göçün sürdüğünü belirtiyor.

Buna karşılık, çok daha fazla sayıda Suriyelinin evlerini terk ettiği, ama ülke topraklarında kaldığı ve bu insanlara yardım ulaştırılmasında büyük zorluk çekildiği belirtiliyor.

BM, yerlerinden edilen insanların birçoğunun okullarda ve resmi binalarda barındığını bildiriyor. Bu binalarda yeterince ısıtma ve temizlik koşulları bulunmadığı kaydediliyor.

GÖÇ EDENLER DE ZOR KOŞULLAR ALTINDA YAŞIYOR

Evlerinden başka yörelere göç eden Suriyelilerin, gittikleri yerlerde, yöre halkının yanına sığındıkları, su, gıda ve ilaç darlığı çeken, gelirleri yavaş yavaş azalan bu insanların da zaten zor koşullar altında yaşadıkları belirtiliyor.

4 MİLYONA YAKIN KİŞİ İNSANİ YARDIMA MUHTAÇ

Geçen Cuma günü, BM, 2013 başlarına kadar Suriye içinde 4 milyona yakın kişinin insani yardıma ihtiyaç duyacağını açıklamıştı.

Melissa Fleming, son zamanlarda yardım malzemelerinin ulaştırılmasının "çok güçleştiğini" bildirdi.

Halep'te Suriye Kızılay'ına ait bir depo topçu ateşine hedef olmuş, 13 bin battaniye yakılmıştı. Şam'daki yardım faaliyetleri iki gün boyunca aksamış, başkent dışında da 600 battaniye taşıyan bir kamyon kaçırılmıştı. Hassakeh yöresindeki Mülteciler Yüksek Komiserliği görevlileri de geçici olarak geri çekilmişti. (bbc)