Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a ve Güvenlik Konseyi'ne bir mektup yazarak Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin "teröristlerin Suriye'ye girişine yardımcı olduğunu" belirterek soruşturma istedi.

Rusya’nın Sesi’nin haberine göre Suriye yönetimi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler için BM nezdinde girişim başlattı. Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Caferi, BM Güvenlik Konseyi ve Genel Sekreter'e yazdığı mektubunda şu suçlamaları yöneltti:

"Türk yetkililer sistematik olarak Bab el Hava, Fauz, Hirbat el Caus, Gazala köyü, Tel ed Dehab, Atima gibi bölgelerde faaliyet gösteren teröristlere silah sağlayarak yardımda bulunuyor. Her gün Suriye halkına, hükümet binalarına ve diğer altyapı hizmetlerine yönelik terör saldırıları düzenleyen grupları destekliyorlar" dedi.

Rusya’nın Sesi tarafından yayımlanan mektubunda Suriye krizinde son yıllarda yaşanan olayları sıralayan Caferi’ye göre, Şam, olaylarda Ankara’nın “doğrudan etkili olduğunu” düşünüyor.

Caferi’nin, özellikle de 2012 yılının sonunda “Türkiye hükümetinin başta Libya, Çeçenistan ve Kazakistan’dan olmak üzere farklı uyruklardan çok sayıda teröristi kabul ettiğini ve Suriye sınırında gördükleri eğitimden sonra Suriye’ye sızmaları için destek verdiğini” öne sürdüğü mektubunun ekinde Türkiye-Suriye sınırını geçen 546 Yemenlinin isminin kayıtlı olduğu bir listeye de yer verdiği belirtiliyor.

Suriye Daimi Temsilcisi, mektubunda “Suriye Arap Cumhuriyeti bu önemli bilgiyi ilginize sunarken Güvenlik Konseyi’ne sorumluluklarını yerine getirmesi yönünde yeniden çağrıda bulunuyor. Ayrıca, Tüzük ve ilgili kararlar uyarınca, Suriye hükümeti ve halkına karşı yıkıcı faaliyetlerde bulunan teröristlerle ilgili gerekli tedbirlerin alınması ve destekçilerinin sorumlu tutulması yönünde çağrı yapıyoruz” diyor.