Suriye'deki krize çözüm bulunması amacıyla Cuma günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak uluslararası toplantıya İran da katılacak.

Esad rejimini destekleyen  İran böylece ilk kez Suriye'deki soruna çözüm aranan uluslararası görüşmelere dahil olacak.

İran Dışişleri Bakanlığı, Bakan Muhammed Cevad Zarif'in toplantıya katılmak üzere Cuma günü Viyana'ya gideceğini açıkladı.

Zarif, Rusya'nın daveti üzerine toplantıya katılacak. Rusya'nın İran'a gönderdiği davet, ABD'nin "Suriye'deki krizin çözümüne katkı sağlayacaksa İran'la da görüşmeye hazırız" açıklamasının ardından geldi.

Türkiye, ABD, Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları geçen hafta Viyana'da bir araya gelmiş; anlaşmazlıkla sonuçlanan toplantının ardından Rusya katılımın genişletilip İran'ın da dahil edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Ancak ABD'nin yanı sıra özellikle Suudi Arabistan, İran'ın toplantılara katılmasına karşı çıkıyordu.

Suriyeli muhalifler de, İran'ın katılımının sadece görüşmeleri daha da karmaşık hale getireceği görüşündeydi.

Zarif'in Suriye toplantısına katılacağını duyuran İran Devlet Televizyonu, Zarif ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un gerçekleştirdiği telefon görüşmesi hakkında ise detay vermedi.

'ABD  VE MÜTTEFİKLERİ GERÇEKLERİ KABULLENMELİ'

Devlet televizyonuna konuşan İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahyan, "Suriye'de çözümün ancak siyasi yollarla sağlanabileceğine inanıyoruz. ABD'nin ve müttefiklerinin Suriye'deki gerçekleri kabullenmekten başka bir seçeneği yok. [Suriye Devlet Başkanı Beşar] Esad, siyasi çözümü destekleyen muhaliflerle masaya oturmaya hazır" dedi.

Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava operasyonlarının ardından ülkenin kuzeybatısında muhaliflere karşı ilerleyen Suriye ordusuna, İranlı komutanlar da destek veriyordu.

Viyana'daki toplantıda ise Beşar Esad'ın Suriye'deki siyasi geçiş döneminde nasıl bir rol üstleneceği konusunun da masaya gelmesi bekleniyor.

İngiliz Reuters haber ajansı geçen hafta Türkiye'nin Esad'ın görevi bırakmadan önce sembolik güçlerle 6 ay görevine devam etmesini kabul etmeye hazır olduğunu bildirmişti. (BBC)