Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Cenevre’de pazartesi günü başlaması beklenen görüşmelerde devlet başkanlığının konumunu tartışmayacaklarını belirtti. Muallim ayrıca Suriye'de federalizme karşı olduklarını da vurguladı.

Suriye’de televizyonda yayımlanan basın toplantısında konuşan Muallim, “Devlet başkanlığı meselesini konuşmak isteyen kimseyle görüşmeyeceğiz. Devlet başkanlığı, bizim kırmızı çizgimiz ve Suriye halkının mülküdür” dedi.

‘CENEVRE’YE HİÇ GELMESİNLER DAHA İYİ’

Muhalifleri temsil eden baı kesimlerin savaş alanında başarısız olduğunu ve masada kazanmaya çalıştığı belirten Muallim, “Eğer bu konunun konuşulacağını düşünüyorlarsa, o zaman görüşmelere hiç gelmemeliler. Bu hayallerden vazgeçmeliler”diye konuştu.

‘CENEVRE'NİN TABUTUNA ÇİVİ ÇAKIYOR’

Suriyeli bakanın sözlerine yanıt veren Suudi Arabistan destekli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi’nden bir yetkili de, Muallim’i ‘Cenevre görüşmelerini başlamadan bitirmekle’ suçladı.

El Arabiya El Hadath televizyonuna konuşan yetkili, “Muallim, Cenevre tabutuna çivi çakıyor, Cenevre’yi başlamadan bitiriyor” dedi.

'RUSYA, IŞİD'İN TÜRKİYE'YE PETROL SEVKİYATINA DARBE VURDU'

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban ise, BBC’ye yaptığı açıklamada, Rusya’nın Suriye’de teröre karşı verdiği mücadelenin sadece Suriye’de değil Avrupa’da da tarihe geçecek nitelikte olduğunu söyledi.

Şaban, Rusya’nın operasyonları başlamadan önce ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD’in Türkiye üzerinden Avrupa’ya petrol kaçırdığı tankerleri asla hedef almadığını, Rusya’nın operasyonlarının ise yasa dışı petrol sevkiyatına büyük darbe indirdiğini belirtti.