Suriye ordusu, başkent Şam'ın kuzeyindeki tarihi Hıristiyan kasabası Malula'da yeniden kontrolü sağladığını açıkladı.

Önceden de defalarca İslamcıların saldırısına uğrayan Malula’da, Aralık 2013’te El Kaide’ye bağlılığını açıklamış Nusra Cephesi’nin de aralarında olduğu gruplar kontrolü ele geçirirken, kasabadan 12 rahibe de kaçırılmıştı.

Şam’a yaklaşık bir saat mesafede olan Malula, Hz. İsa’nın dili olarak bilinen Aramice’nin dünya üzerinde konuşulduğu nadir yerlerden birisi. Bu sebeple de Şam yönetimi için sembolik bir öneme sahip.

Reuters’e konuşan askeri bir kaynak, kasabada bazı direnişçilerin öldürüldüğünü, kaçan direnişçilerin ise arandıklarını söyledi. Aynı kaynak, Malula’da bazı patlayıcıların da etkisiz hale getirildiğini belirtti.

AFP’ye konuşan Suriyeli bir yetkili de, “Ordu Malula’nın kontrolünü tamamen ele geçirdi ve güvenlik ile istikrarı sağladı” deyip Kalamun bölgesinde ‘teröristlerin yenildiğini’ söyledi.

MUHALİFLER DE DOĞRULADI

Suriyeli muhalifler tarafından kurulan ve merkezi Londra ’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, Malula kasabasında ve Şarla köyünde kontrolün rejim güçlerine geçtiğini doğruladı.

Lübnan merkezli Hizbullah örgütüne ait savaşçılardan da destek alan Suriye ordusu dün de Rankuş köyünü ele geçirmişti. Suriye ordusu, Kasım 2013’ten bu yana Lübnan sınırındaki Kalamun bölgesinde ilerliyor ve muhaliflerin Şam çevresindeki güçler ile bağlantısını koparmaya çalışıyordu. Suriye ordusu, Kalamun bölgesindeki kritik önemdeki kentlerden Yabrud’u da martta İslamcı gruplardan geri almıştı.

ESAD: ÜSTÜNLÜK BİZDE

Malula’yı ordunun geri aldığı açıklamasından önce de Devlet Başkanı Beşşar Esad isyancılara karşı üstünlüğün kendilerine geçtiğini söylemişti.

Şam Üniversitesi’nde dün konuşan Esad, kendisini devirmeye çalışan ‘teröristlerin yenilgiye uğratıldığını’ belirtmişti. Özellikle ordunun son dönemdeki başarılarını öven Esad, ulusal uzlaşı yolunda ilerlediklerini vurgulamıştı. (BBC Türkçe)