Suriye hükümetinin kentin ihtiyaçlarının sağlanması açısından önem verdiği ikmal yolunu IŞİD geçen ay ele geçirmişti.

Suriye devlet televizyonu Hanaser ve İtriye şehirleri arasındaki Hama ve Humus kentleriyle bağlantı sağlanan yolun kontrolünün Suriye ordusuna geçtiğini bildirdi. Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise haberleri doğruladı.

Hükümetin kontrolü altındaki batı Halep'e giden karayolu Suriye ordusu için önemli bir tedarik yolu. Suriye devlet televizyonu yolun yeniden açılmasını canlı olarak yayınlarken Suriyeli askerlerin tezahüratlarını da görüntüledi. Otobüslerin hemen çalışmaya başladığı yola, özel araçlar da çıktı.

Halep kenti batı ve doğu olarak ikiye ayrılmış durumda. Muhalif gruplar yoğun olarak kentin doğusunda bulunuyor. IŞİD militanları geçen ay karayolunda Suriye ordusuna ait pek çok kontrol noktasını ele geçirmiş ve orduya ait mühimmata el koymuştu.

Suriye ordusu Rus hava kuvvetlerinin saldırılarının ardından bölgede yoğun kara hücumlarına başlamıştı. Suriyeli askerler ayrıca IŞİD'in kuşatmasını kırmak için Halep'in doğusunda bulundan Kweries askeri hava alanına ilerlemeye çalışıyor.

Karayolunun kuşatma altında olması kentte temel gıda fiyatlarını büyük oranda artırmıştı.

(BBC)