BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda bir karar alamaması dolayısıyla Suriye’de iktidarın cesaret kazandığı ve Humus’ta sivil katliamlarının yaşanmasına neden olduğunu iddia etti.

 

Suriye güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen hak ihlallerinin yapısı ve çapının, insanlığa karşı suçların Mart 2011’den bu yana işlendiğini kanısını güçlendirdiğini iddia etti. Bir yıldan az bir zamanda çatışmalarda 6000 kadar insanın hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini belirtti. Suriye genelinde bir insani kriz riskinin arttığını ileri sürdü.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yaptığı açıklamada taraflar arasında diyalog sağlanmadan ve silahlar susmadan Arap Birliği’nin Pazar günü Kahire’deki toplantısında ilan edilen Suriye’ye bir BM barış gücünün gönderilmesi yönündeki planı kabul etmeyeceklerini söyledi.

 

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ile yaptığı görüşme sonrasında bir açıklama yapan Lavrov, Suriye’ye bir BM gücünün gönderilmesinden önce barışın tesis edilmesinin şart olduğunu ifade etti.

 

Rusya, Çin ile birlikte, BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’nin kınanmasını öngören kararları iki kez veto etmişti.