Suriye krizine çözüm bulunması amacıyla, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi’nin İsviçre’nin Cenevre kentinde ABD ve Rusya’dan temsilcilerle bir araya geleceği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un yaptığı açıklamaya göre, “3B görüşmeleri” denilen pazarlıklar 11 Ocak günü yapılacak.

Görüşmelerde Rusya’yı aynı zamanda Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Arap Ülkeleri Özel Temsilcisi olan Bogdanov’un, ABD’yi de Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns’ün temsil edeceği belirtildi. Zaten görüşmelere de üç katılımcının soyadlarından hareketle “3B” deniyor.

Bir önceki 3B toplantısı da 10 Aralık’ta yine Cenevre’de yapılmıştı.

SİNİRLİOĞLU, 3B ÖNCESİ RUSLARLA GÖRÜŞÜYOR

ABD ile Rusya, Suriye krizinde ortak bir tavır takınma arayışıyla pazarlık masasına oturmaya hazırlanırken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da bugün Rusya’da temaslarda bulundu.

Sinirlioğlu, yarın da Bogdanov ile bir ikili görüşme yapacak. Sinirlioğlu’nun Rusya temaslarının odağında Suriye konusunun bulunduğu daha Ankara tarafından açıklanmıştı.

Öte yandan Moskova’daki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Sinirlioğlu’nun Rus tarafıyla temaslarının ardından ve Türkiye’ye hareketinden önce bir açıklama yapması talebine, “Sayın Sinirlioğlu’nun Rusya’daki görüşmeleri ülkelerimiz arasında rutin çalışma sürecinin parçası. Bu yüzden Moskova’da basına bir açıklama yapılması planlanmıyor” yanıtı verildi.

ESAD’IN DÜŞÜNCELERİ DİKKATE ALINMALI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye krizinin çözümünde Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın düşüncelerinin uluslar arası toplum tarafından dikkate alınması gerektiğini açıkladı.

Rusya'nın krizin çözümü için 30 Haziran 2012'de Cenevre'de sağlanan mutabakat çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, "6 Ocak'ta Esad'ın yaptığı konuşma krizin çözümünde dikkate alınmalı…" ifadeleri kullanıldı. Esad konuşmasında, 30 Haziran'da kabul edilen Cenevre Mutabakatı'na da vurgu yapmıştı.