BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin Suriye konulu gayrı resmi toplantısında İngiltere'nin hazırladığı karar tasarısı konusunda uzlaşma sağlanamadığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, daimi üyeler ABD, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin'in temsilcilerinin toplantısında İngiltere tarafından sunulan Suriye taslağı ele alındı.

Toplantının ardından Güvenlik Konseyi'nden ayrılan büyükelçiler gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

Toplantıda İngiltere'nin, "kimyasal silah saldırısı nedeniyle Esad rejimi kınayan ve sivillerin korunması için gerekli önlemlerin alınmasını" içeren taslağına Rusya'nın karşı çıktığı ve taslak üzerinde uzlaşma sağlanamadığı kaydedildi.

İngiltere'nin karar taslağını resmen BMGK'ya sunması durumunda Rusya ve Çin'in büyük ihtimalle veto etmesinin beklendiği belirtildi.

Rusya kimyasal silahların muhalifler tarafından kullanıldığına inanıyor. Suriye de bu konudaki suçlamaları reddediyor ve muhalifleri işaret ediyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, daha önce yaptığı açıklamada BMGK'da tartışılmak üzere, Suriye'deki kimyasal silah saldırısını kınayan ve sivilleri korumak için gerekli önlemlerin alınmasına yetki veren bir tasarı hazırladıklarını açıklamıştı.

ALMANYA: KARARI DESTEKLEYİN

Almanya, Güvenlik Konseyi'nde oylanacak Suriye karar taslağının, tüm üyeler tarafından desteklenmesini istemişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Bakanı Guido Westerwelle, özellikle Rusya'nın Suriye hakkındaki karar taslağında desteğini ortaya koyması gerektiğini ifade etmişti.

'BM ONAYI GEREKLİ'

BM ve Arap Birliği özel temsilcisi El Ahdar el İbrahimi, Suriye'ye düzenlenmesi planlanan her türlü askeri operasyon için BM'den onay çıkması gerektiğini söyledi.

El İbrahimi, "Uluslararası kanunlar bu konuda net. Kanunlar, askeri müdahalenin Güvenlik Konseyi kararının ardından alınması gerektiğini belirtiyor" dedi.

Cezayir'in geçmişte dışişleri bakanlığını yapmış olan el İbrahimi, "ABD Başkanı Barack Obama'nın ve Obama yönetiminin askeri seçeneği öne çıkarmak istemediğini biliyorum. Ancak uluslararası kanunlar çok açık" dedi. (NTV)