İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Suriye konferansında hükümet ve muhalefet temsilcileri bugün ilk kez aynı masada bir araya geldi. Bununla birlikte tarafların birbirlerine doğrudan konuşmadıkları, mesajlarını arabulucuların yardımıyla ilettikleri belirtiliyor.

Cenevre 2 konferansının ilk gününde delegelerin farklı salonlarda yer aldığı dolaylı görüşmeler yapılmıştı.

Beşar Esad hükümetini temsil eden heyetin bir üyesi, BBC'ye ana önceliğin "terörizm ve şiddeti durdurmak" olması gerektiğini, ancak muhalefet üyelerinin "kişisel nefret içinde olduklarını" söyledi.

Konferansta delegeler, kapsamlı bir barış anlaşmasından ziyade küçük tavizler koparabilmeyi hedefliyor.

Diplomatik kaynaklar, temsilcilerin kuşatma altındaki Humus kentine yardım ulaştırılmasına odaklanmalarını umduklarını söyledi.

'ESAD'IN ÇEKİLMESİ ÖNCELİK DEĞİL'

Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi, "Birinci madde, terörizme ve şiddete son vermek olmalı. Ortak bir gündemimiz olmalı. Nasıl Suriye halkının çıkarlarına uygun davranabileceğimize, ülkemizi nasıl sağlam temeller üzerine inşa edip ileri gidebileceğimize odaklanmalıyız" dedi.

Ancak Caferi, muhalefetin hükümete karşı kişisel nefret beslediğini öne sürdü.

Beşar Caferi, tarafların ön koşulsuz ve "gizli gündemsiz" her konuyu konuşabilmesi gerektiğini belirterek, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın çekilmesini konuşmak için "çok erken" olduğunu ayrıca bunun öncelik arz etmediğini söyledi.

Cenevre'deki BBC muhabiri Lina Sincab, diplomatların taraflar arasında güven inşa etmeye çalıştığını, bazı bölgelerde ateşkese gidilmesi, tutsakların serbest bırakılması ve insani yardım koridorlarının açılması gibi konularda sonuç almaya çalıştıklarını söylüyor.

Muhabir, bu tür adımların, siyasi geçiş süreci gibi zorlu konuların konuşulmasına kapı aralayabileceğine dikkat çekiyor. (BBC TÜRKÇE)