Rusya, Soçi'de düzenlenecek olan 'Suriye Halkları Kongresi’ne Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu yetkililerini de davet etti. Sputnik'e konuşan Federal Yönetim Eş Başkanı Foza Yusuf, 33 parti ve kurumun yer alacağı kongreye katılacaklarını belirtti ve ‘İlk kez bu kadar geniş katılımlı bir toplantı yapılıyor, bunu çok önemli görüyoruz’ dedi.

Rusya, 18 Kasım'da Soçi kentinde düzenlemeyi planladığı 'Suriye Halkları Kongresi’ne PYD tarafından ilan edilen Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu yetkililerini de davet etti. Sputnik'e konuşan  Federal Yönetim Eş Başkanı Foza Yusuf, 33 parti ve kurumun yer alacağı kongreye kendilerinin de katılm sağlayacaklarını belirterek, ‘Rusya daha önce de siyasi çözüm için toplantılar düzenledi ancak, ilk kez bu kadar geniş katılımlı bir toplantı yapılıyor, bunu çok önemli görüyoruz’ dedi.

Rusya, 18 Kasım’da Suriye krizine siyasi çözüm arayışı kapsamında, Soçi’de Suriye Halkları Kongresi’ni toplayacak. Suriye’nin kuzeyinde faaliyette bulunan 33 parti ve kurumun davetli olduğu toplantıya, PYD ve ENKS başta olmak üzere, diğer Kürt gruplar ve Suriye muhalefetini temsil eden yapılar da katılacak. Edinilen bilgilere göre, kongrede, Suriye krizinin çözümü için yeni bir Anayasa taslağı ve siyasi geçiş süreci masaya yatırılacak.

Rusya'nın Suriye'nin kuzeyinde PYD tarafından ilan edilen ve Suriye yönetimi başta olmak üzere, henüz hiçbir ülke ve kurumun tanımadığı, Kuzey Suriye Federal Yönetimi'ni de resmi davet gönderdiği belirtiliyor.

‘KATILIMCI SAYISI HENÜZ NETLEŞMEDİ’

Sputnik'ten Hikmet Durgun'a konuşan Kuzey Suriye Federal Yönetimi Eşbaşkanı Foza Yusuf, Rusya tarafından yapılan daveti doğrulayarak şunları söyledi:

“Toplantının Hmeymim'de yapılması planlanıyordu ancak Rusya’nın Soçi kentinde yapılması kararlaştırıldı. Bir aksilik olmazsa 18 Kasım’da kongre toplanacak. Rusya yetkilileri tarafından 2 gün önce bize davet geldi. Katılımcı sayısı ilk başta daha yüksek planlanıyordu ancak sanırım katılımcı sayısı düşürüldü, henüz net değil. Kaç kişinin katılacağı konusunda henüz detay yok. Biz Suriye’nin kuzeyindeki demokratik güç olarak katılacağız, siyasi çözüm istiyoruz. Rusya’nın yaklaşımını olumlu buluyoruz.

‘RUSYA, BAŞINDAN BERİ SÖYLÜYOR…’

Rusya'nın Cenevre ve Astana süreçlerinde, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt grupların da müzakerelere dahil edilmesi yönündeki çabasını da olumlu bulduklarını belirten Yusuf, şöyle devam etti:

“Rusya, bunu başından beri söylüyor: ‘Kürtler olmadan Suriye’de siyasi çözüm olmaz’ diyor. Biz bunu çok önemli görüyoruz. Kuzey Suriye Demokratik Federalizm projesini geliştiriyoruz. Bugün bizim bölgemizde Süryaniler, Türkmenler, Araplar ve tüm halklar ortak bir şekilde bir çözümü geliştiriyorlar. Kürtler ve Kuzey Suriye'deki demokratik güçler olmadan Suriye sorunu çözülemez. Biz umut ediyoruz ki bundan sonra Rusya'nın bizlerle ilgili 'Kürtler olmadan çözüm olmaz' söylemi artık pratiğe geçilir.

Tavır haline getirilir. Rusya'da daha önce Suriye’de siyasi çözüm için toplantılar yaptı ancak ilk kez bu kadar geniş katılımlı bir toplantı yapılacak. Bu bir ilktir. Rusya'da yapılacak toplantının Suriye sorununun çözümü için olumlu bir adım olmasını ümit ediyoruz."

KAYNAK: Sputnik