Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, Obama'nın özel temsilcisi Allen'in açıklamalarının ardından, ülkesinde IŞİD’e yönelik kara harekatına müsaade etmeyeceklerini yineledi.

Muallim, "Suriye, IŞİD'le mücadelede kara kuvvetlerine muhtaç değil, Suriye ordusu bu görevi zaten yerine getiriyor. Hiç kimsenin egemenliğimizi çiğnemesine izin vermeyiz" dedi.

Başkent Şam'da bulunan Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey'le ortak basın toplantısı düzenleyen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Irak ordusunun IŞİD'e karşı kara operasyonu başlatacağı, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun da buna havadan destek vereceği yönündeki haberlerle ilgili konuştu.

"Suriye, IŞİD'le mücadelede kara kuvvetlerine muhtaç değil, Suriye ordusu bu görevi zaten yerine getiriyor" diyen Muallim, ülkesinin toprak bütünlüğüne yönelik hiçbir ihlali kabul etmeyeceklerini ifade etti.

MOSKOVA'YA 'TOPLANTI' TEŞEKKÜRÜ

Ocak ayında Suriye hükümeti ile muhalifler arasındaki toplantılara ev sahipliği yapan Moskova yönetimine teşekkür eden Muallim, Suriye'nin ‘terörün kaynağının kurutulması’ amacını taşıyan her türlü girişime destek verdiğini ifade etti.

Ürdünlü pilot Muaz el-Kesasibe'nin IŞİD tarafından öldürülmesini kınadıklarını belirten ancak bu ülkenin terörle mücadelede "bağımsız karar alamadığını" da savunan Muallim, "terörle mücadelede Ürdün'e işbirliği teklifinde bulunduklarını" da bildirdi.

BELARUS'DAN DESTEK

Belarus Dışişleri Bakanı Makey de Suriye'ye verdikleri desteği yineleyerek, uluslararası toplumu terörle mücadele ve Suriye'deki krizin barışçıl yollarla çözülmesi için çalışmaya çağırdı.

"Belarus, Suriye'nin bu krizden eskisinden daha güçlü bir devlet olarak çıkacağına inanmaktadır" diyen Makey, ülkesinin Suriye'yle ticaret hacmini 2 katına çıkarmak için uğraştığını söyledi.

IŞİD'E KARŞI KARA HAREKATI HAZIRLIĞI

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli general John Allen, Ürdün resmi haber ajansı Petra'ya yaptığı açıklamada, Irak güçlerinin önümüzdeki haftalarda IŞİD'e karşı kara harekatı başlatacağını açıklamıştı. Allen, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin de Irak kuvvetlerine havadan destek vereceğini belirtmişti. (Sputniknews)