Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye hükümetinin, ABD ordusu ve koalisyon güçlerinin ülkesinde IŞİD hedeflerine düzenlediği hava saldırılardan memnun olduğunu belirtti.

SALDIRI ÖNCESİ BİLGİ VERİLDİ

Velid Muallim, New York'ta Associated Press ajansı muhabiriyle yaptığı söyleşide, ABD'nin geçen hafta ilk saldırısını düzenlemesinden 24 saat önce bu konuda bilgilendirildiklerini dile getirerek, ABD'nin her saldırıdan önce Suriye'ye haber vermediğini ancak bunun kendilerini için "sorun olmadığını" ifade etti.

“HOŞNUTUZ”

Muallim, terörizmle mücadelenin, Şam yönetimini aynı düşmanla savaşta Batılı ve Arap muhalifleriyle ittifaka soktuğuna işaret ederek, "Biz, IŞİD ile savaşıyoruz, onlar da IŞİD ile savaşıyor. Şimdiye kadar hoşnutuz. Suriye ve Irak'taki IŞİD mevzilerini hedef aldıkları sürece, memnun oluruz" yorumunu yaptı.

"AYNI RADİKAL İDEOLOJİYE SAHİPLER"

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, hava saldırılarının, Suriye'deki diğer militan örgütleri de hedef alacak biçimde genişletilmesi önerisinde bulunarak, bu örgütlere yönelik, "Aynı radikal ideolojiye sahipler" iddiasında bulundu.

"ÖSO, ARTIK YOK"

Muallim, Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO), hava saldırılarıyla hedef alınması gerekenler arasına dahil edip etmediği sorusuna, "ÖSO, artık yok" yanıtını verdi.

"MİLİTANLARA DESTEK VERMEK TERÖRİZMİN ARTMASINA NEDEN OLUR"

Bu arada BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri’nde de söz alan Suriye Dışişleri Bakanı Muallim "Militanlara silah, para ve eğitim desteği vermek, şiddet ve terörizmin artmasına neden olur" dediç

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, Suriye'nin IŞİD'e karşı yürütülen mücadeleye destek verdiğini ancak muhaliflerin silahlandırılması ve eğitilmesinin şiddeti ve terörizmi artıracağını söyledi.

Muallim, konuşmasında IŞİD'in bölge güvenliği ve istikrarı için büyük tehdit olduğunu belirterek, "Suriye, terörizmle savaşmayı hedef alan tüm uluslararası çabalara destek verir. Bu çabaların, sivillerin yaşamları ve ulusal egemenliğe saygı çerçevesinde ve uluslararası anlaşmalarla uyumlu olması gerekir" dedi.

ABD öncülüğünde gerçekleşen hava saldırılarına katılan bazı ülkelerin IŞİD'i desteklediklerini de iddia eden Muallim, "hem IŞİD'le hem de bu ideolojiye destek veren ve ihraç edenlerle mücadele edilmesi gerektiğini" anlattı.

ABD'nin Suriye'de ılımlı muhaliflere silah, eğitim ve finansal yardım yapma kararını eleştiren Muallim, Suriye'de "militanların" bir kısmına saldırıp diğerine yardım etmenin hatalı olduğunu savunarak, "Militanlara silah, para ve eğitim desteği vermek, şiddet ve terörizmin artmasına neden olur" diye konuştu.

Muallim, bu desteklerin Suriye, Irak, Lübnan ve bölgede aşırılıkçıların zemin kazanmalarını sağlayacağını söyledi. Muallim'in konuşması sırasında Türkiye'nin Genel Kurul sıralarının boş olduğu gözlendi.