Suriye yönetimi, IŞİD’in yenilgiye uğratılmasından sonra Kürtlerle özerkliği konuşabileceklerini açıkladı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, gelecekte müzakere edip bir formül bulabileceklerini söyledi.

Russia Today’e konuşan Muallim, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuyla ilgili soruyu yanıtladı. 

Muallim referandum hakkında “Bu meseleyi kategorik olarak reddediyoruz ve Irak’ın birliğinden yanayız” demekle beraber, Suriyeli Kürtlerin özerkliği için kapı araladı.

‘MASAYA OTURABİLİR, MÜZAKERE EDEBİLİRİZ’

Muallim, “Suriyeli Kürtler Suriye Arap Cumhuriyeti’nin sınırları dahilinde bir tür öz yönetim istiyor ve bu mesele müzakere edilebilir, tartışılabilir. Ve IŞİD’i ortadan kaldırdıktan sonra onlarla masaya oturup gelecek için bir formül üzerinde bir anlaşmaya varabiliriz” dedi.

‘İDLİB TÜRKİYE İÇİN BİR TEST’

Velid Muallim’e, Türkiye’nin Astana sürecindeki garantörlüğü ve İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine gözlemci gönderecek olması da soruldu. “Suriye’de hükümetin kabul etmediği her tür dış güç varlığı yasadışıdır” diyen Muallim, “İdlib’de bir çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasını kabul ettik çünkü bunu Türkiye’nin niyeti açısından bir test olarak gördük” dedi.

Suriyeli bakan, ‘Türkiye’nin terör örgütlerine desteğinin son bulmasının ilk dönüm noktası’ olacağını savunarak, “Bundan sonra ilişkilerin iyileşmesi için Türkiye’den gelecek herhangi bir öneriyi ele alabiliriz” diye konuştu.

KAYNAK:GAZETE DUVAR