Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi, BM Özel Temsilcisi Lahtar Brahimi'nin ortaya attığı Kurban Bayramı süresince ateşkes önerisine sıcak baktıklarını ancak bunun için "karşı tarafın" da masaya oturması gerektiğini söyledi.

 

AFP'ye açıklamada bulunan Makdissi, "Herhangi bir girişimin başarıya ulaşması, sadece bir tarafın elinde değildir" dedi.

 

Makdissi, Brahimi'yle bir araya gelip, BM Temsilcisi'nin görüştüğü "diğer etkili ülkelerin" bu konuda ne düşündüğünü anlamak istediklerini sözlerine ekledi.

 

Suriyeli diplomat, "Ağırladıkları ve finanse ettikleri silahlı gruplara, böyle bir ateşkes kararına bağlı kalmaları için baskı yapacaklar mı?" diye sorarak, söz konusu ülkelerin tutumunun önemli olduğuna vurgu yaptı.

 

HAMİD HASAN, BRAHİMİ'NİN SURİYE PLANINI YORUMLADI

Suriye’nin Tahran Büyükelçisi Hamid Hasan da, BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin planının sadece Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin yaklaşımlarını değiştirmesi durumda başarılı olacağını öne sürdü.

 

Hamid Hasan, İranlı Fars Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Brahimi tarafından ve ondan önce de Annan tarafından önerilen planı onayladık ancak plan, sadece teröristlere silah ve destek sağlayan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin yöntemlerini ve yaklaşımlarını değiştirirse başarılı olur” ifadelerini kullandı.