Suriye Başbakanı Vael Halki İran'da temaslarda bulunduğu sırada konuştu: "İsyancılar karşısında savaşı kazanıyoruz, tek bir düşman savaşçısı kalsa da mücadeleyi sürdüreceğiz".

Suriye Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve Enerji Bakanlarının da bulunduğu kalabalık bir heyetle İran’a gitti.

CNN Türk'ün haberine göre Halki orada yaptığı açıklamada, "Artık tehdit dönemi bir daha geri gelmemek üzere kapandı" diye konuştu.

Halki rejim güçleriyle çatışan isyancılara atıfta bulunarak, "Suriye hükümeti Suriye topraklarında tek bir teröristin barınmasına bile müsaade etmez" ifadesini kullandı.

Suriye Başbakanı'nın görüştüğü İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Eshak Cihangiri de Suriye Devlet Televizyonu'nun haberine göre "İran Suriye'nin yanındadır, Şam'a karşı oluşturulan saldırgan şer eksenine karşı Suriye’yi her düzeyde destekliyoruz" dedi.

"İLK PATLAMADAN SONRA İNSANLARIN TOPLANMALARINI BEKLEDİK"

Bu arada, Sana'nın haberine göre Şam kırsalının Ceramana Kasabasında 28 Kasım 2012 tarihinde ardı ardına gerçekleştirilen ve 100’den fazla kişinin öldüğü iki bombalı eylemin faillerinden Halit İsmail el Veysi Suriye Televizyonuna konuştu.

Veysi Suriye televizyonunun yayınladığı itiraflarında Şam kırsalı Hucceyra Beldesi’nden olduğunu ifade ederken, 23 yaşında olup Şam Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencisi olduğunu söyledi.

Krizin başında gösterilere çıkmak için kuzenleri ve arkadaşları tarafından ikna etme çabalarından sonra kandırıldığını söyleyen Veysi; kendisinden gösterilere çıkıp video görüntüleri almasını talep ettiklerini belirtti.

Veysi ardından Ahmet el Meştuli’nin evine götürülüp bomba düzenekleri hazırlama ve bombalı eylem düzenleme eğitimi aldığını belirtti. Ardından kendisine ‘cihat’ dersleri verildiğini söyleyen Veysi; kafirleri öldürüp cennete gideceklerini, orada da huriler ve güzel olan her şeyin bulunduğunu söylediklerini ekledi.

Veysi bir süre sonra Şam kırsalının Seyyide Zeynep Bölgesinde bombalı bir eylemin düzenlenmesine yardımcı olduğunu ifade ederken, onlarca bomba düzeneği hazırladığını ekledi.

Bir gün kendilerine Kaide Örgütüne tabi Irak ve Şam İslami Devletinin Irak’ta düzenlediği büyük bir bombalı eylemin videosunun gösterildiğini söyleyen Veysi, Kuranı Kerim’in başlarının üzerine koyulması ardından ayetler okunup kendilerinden aynı eylemi gerçekleştirmeye hazır olmalarının talep edildiğini belirtti.

Veysi daha sonra silahlanmaları ardından ilk arabaya kendisi ve ‘Enes’, ikinci arabaya da ‘Hüseyin’ ve ‘Ahmet’ binip Ceramana Kasabasına gittiklerini söyledi.

İki aracı vatandaşların yoğun oldukları bir bölgede uzaktan kumandayla havaya uçurduklarını söyleyen Veysi, ilk aracı havaya uçurmaları ardından vatandaşların daha çok toplanmaları amacıyla yarım saat kadar bekleyip ikinci aracı havaya uçurduklarını belirtti.

Veysi insanların patlama ve yaralılarla meşgul olmalarıyla orada bulunan bir aracın camını kırıp çaldıklarını ve Hucceyra’ya dönüp Kaide Bayrağıyla bu eylemlerini duyurduklarını ifade etti.