Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yönetimlere karşı devam eden halk ayaklanmaları, bölge liderlerini tedbir almaya zorluyor.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in dört yıl sonra yapılacak seçimlerde aday olmayacağı açıklandı.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi yetkilisi Rabie Abdelati, bu kararın, bazı demokratikleşme adımları öngören bir reform paketinin parçası olduğunu söyledi.

67 yaşındaki Beşir, 1989'da bir darbeyle işbaşına gelmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Darfur bölgesinde soykırıma giriştiği suçlamasıyla Ömer el Beşir hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Beşir suçlamaları reddediyordu.

'ARAP DÜNYASINDAKİ PROTESTOLARLA İLGİSİ YOK'

Abdelati, başkent Hartum'da yabancı gazetelere yaptığı açıklamada, "Beşir'in bir sonraki seçimde aday olmayacağını yüzde yüz doğrulayabilirim. Beşir, başka insanlara bu makam için yarışma fırsatı verecek." dedi.

Rabie Abdelati "Ama Beşir baskı altında değil. Aday olmama kararının Arap dünyasında yaşanmakta olan değişimle ilgisi yok. Bu karar, Ulusal Halk Kongresi'nin katılımcılığı genişletmeyi amaçlayan siyasi stratejisinin bir parçası."

Ömer el Beşir, siyasi geleceği konusunda kamuoyu önünde bir açıklama yapmış değil.

Ancak geçen hafta Beşir'in, iktidar partisinin bazı siyasi görevler için 60 yaş sınırını getirmesi halinde istifaya hazır olduğunu söylediği öne sürülmüştü.

Muhalefet ise bu açıklamanın olası kitlese gösterileri engelleme amacına yönelik olduğunu savunmuştu.

Beşir, geçen yıl Nisan ayında muhalefetin boykot ettiği ve hile yapıldığını öne sürdüğü seçimlerde yeniden başkanlığa seçilmişti.

BBC