Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi Srebrenitsa Katliamı sanıklarının temyiz başvurusu hakkındaki kararını açıkladı. Sanıklar hakkındaki mahkumiyet kararı değişmezken, sadece bir kişinin cezasında indirime gidildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Savaş Suçları Mahkemesi Srebrenitsa Katliamı sanıklarının temyiz başvurusu hakkındaki kararını açıkladı.
Mahkeme kararında Radivoge Miletic’in cezasında indirime gidilerek 19 yıldan 18’e indirildi.

Vujadin Popovic ve Ljubisa Beara’nın ömür boyu hapis cezaları, Drago Nikolic’in 35, Vinko Pandurevic’in ise 13 yıl hapis cezası değişmedi.
Katliam suçlusu olarak yargılanan beş kişi, Sırp ordusunun yüksek rütbeli subaylardan Vujadin Popoviç ve Ljubisa Beara soykırım suçundan, diğerleri insanlığa karşı işlenen suçlardan hüküm giydi.

NE OLMUŞTU?

Avrupa’da 2. Dünya Savaşı sonrası en büyük katliamın yaşandığı Srebrenitsa, Bosna Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından siviller için “güvenli bölge” ilan edilmişti. ‘Güvenli bölge’ olarak ilan edilen altı yerden ilkiydi ve bölgede 400 silahlı Hollanda Barış Gücü askeri bulunuyordu
Ancak 1995 Temmuz’unda Sırp kuvvetleri Saraybosna’nın doğusundaki kente girdikleri zaman çok uluslu kuvvetler direniş göstermeyerek geri çekilmişlerdi. Bölgenin Sırpların kontrolüne geçmesinin ardından ise 8 bini aşkın Boşnak erkek, kadın ve çocuk öldürüldü.

100 bin kişinin öldüğü 1992-1995 Bosna Savaşı’nın ardından kurbanların büyük kısmı, BM askerlerinin üssü olan ve binlerce insanın sığındığı alanın hemen karşısında yer alan Potoçari Mezarlığı’na gömülmüştü.Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi Srebrenitsa Katliamı sanıklarının temyiz başvurusu hakkındaki kararını açıkladı. Sanıklar hakkındaki mahkumiyet kararı değişmezken, sadece bir kişinin cezasında indirime gidildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Savaş Suçları Mahkemesi Srebrenitsa Katliamı sanıklarının temyiz başvurusu hakkındaki kararını açıkladı.

Mahkeme kararında Radivoge Miletic’in cezasında indirime gidilerek 19 yıldan 18’e indirildi. Vujadin Popovic ve Ljubisa Beara’nın ömür boyu hapis cezaları, Drago Nikolic’in 35, Vinko Pandurevic’in ise 13 yıl hapis cezası değişmedi. Katliam suçlusu olarak yargılanan beş kişi, Sırp ordusunun yüksek rütbeli subaylardan Vujadin Popoviç ve Ljubisa Beara soykırım suçundan, diğerleri insanlığa karşı işlenen suçlardan hüküm giydi.