Kayhan KARACA / ntvmsnbc

 

Bosna Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler'e bağlı Hollandalı askerlerin koruması altında olan Srebrenitsa'da katledilen Müslüman Boşnakları temsil eden 6 bin kişi bugün Strasbourg Mahkemesi'ne başvurarak Hollanda'dan şikayetçi oldu.

 

Başvuru dilekçesi Srebrenitsa katliamında hayatını yitiren yüzlerce Boşnak erkeğin yakınları tarafından bu sabah AİHM'nin Strasbourg'daki merkezine elden verildi.

 

Başvuru, Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin bu yıl 13 Nisan'da Srebrenitsa Anneleri hakkında aldığı karar temelinde yapıldı.

 

Davacıları savunan Hollandalı avukat A. Hagedorn, Hollanda Yüksek Mahkemesi kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6'ıncı ve mahkemeler önünde etkin başvuru hakkıyla ilgili 13'ü maddelerini ihlal ettiğini savundu.

 

Hollandalı avukat, davanın Hollanda'ya karşı açıldığını belirtmekle birlikte, "Hollanda Yüksek Mahkemesi aldığı kararla BM'ye mutlak güç hakkı tanımış ve insan haklarını bu mutlak gücün emrine vermiştir. Bu da siyasi, hukuki ve ahlaki açıdan kabul edilemez bir durumdur. Srebrenitsa Anneleri, kendisini insan hakları şampiyonu ilan etmiş BM'nin hukukun üstünde kalmasını değil, 1995 soykırımındaki sorumluluğunu tanımasını istemektedir" şeklinde konuştu.

 

'BM YARGILANAMAZ' KARARI

Srebrenitsa Anneleri, "Olanakları bulunduğu halde BM tarafından verilen koruma görevini yerine getirmediği için yaklaşık 8 bin Boşnak erkeğin ölümünden sorumlu olduğu" gerekçesiyle 2007 yılında Hollanda mahkemeleri önünde bu ülkeye karşı dava açmış ancak Hollanda Yüksek Mahkemesi bu yıl açıkladığı kararda "BM'nin herhangi bir mahkemede yargılanamayacağı ve bu uluslararası kurumun yargılanmaktan muaf olduğuna" hükmetmişti.

 

Başvuru gerek AİHM için gerekse BM'nin uluslararası yargı önünde yargılanması talebi nedeniyle bir ilk olma özelliği taşıyor.